Hrvatska ulagačima daje menaždera

Hrvatsko ministarstvo poreuzetništva će svakom ko investira više od 20 miliona kuna (2,6 miliona evra), dati i ličnog menadžera.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.01.2012.

14:05

Default images

Taj stručnjak pomoći će ulagačima i voditi ih do realizacije ulaganja.

Ministar Gordan Maras najavio je poreske podsticaje za preduzetnike, pa se onima koji reinvestiraju dobit neće naplaćivati porez na dobit, a za svako novo radno mesto biće oslobođeno plaćanja doprinosa na platu kroz dve godine.

Podići će se limit za ulaz u sistem PDV-a na 230.000 kuna, a Maras najavljuje i niže stope PDV-a u nekim delatnostima, tačnije ugostiteljstvu i turizmu. Uz 18 mera programa "Preduzetnički impuls", za koje će tenderi biti objavljeni od marta i kroz koje će se preduzetništvu usmeriti oko 300 miliona kuna podsticaja Ministarstva, dodatan podsticaj preduzetništvu Maras vidi u kreditnim linijama HBOR-a.

Sporazumom sa Evropskom investicionom bankom, koji će HBOR potpisati 9. februara, obezbediće 250 miliona evra kreditne linije s najnižom kamatom od 3 odsto, trenutno najnižom na hrvatskom tržištu.

"Taj će kredit omogućiti dve milijarde kuna ulaganja, koje će se pozitivno odraziti na rast privrede Hrvatske", istakao je Maras.

Dugoročno uspeh Ministarstva Maras vidi u izradi strategije razvoja preduzetništva od 2013. do 2020., jer već 2014. većinu sredstava za razvoj preduzetništva u Hrvatskoj će, pored 300 miliona kuna koje će idalje osiguravati država, dolaziti iz EU.

Ove je godine taj udeo 100.000.000, a 2014. će se podići na 450 miliona kuna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: