Mađarska: Studentima ostaju krediti

Mađarska će, zbog ekonomske krize, drastično smanjiti broj studenata na državnom budžetu, piše novosadski Mađar so.

Izvor: Beta

Četvrtak, 26.01.2012.

13:43

Default images

Studije koje se finansiraju iz budžeta biće obezbeđene za oko 27.000 brucoša, što je značajno smanjenje u odnosu na prošlu godinu, kada je država u potpunosti finansirala studije oko 53.000 brucoša.

Državna sekretarka za obrazovanje Roža Hofman ocenila je da drastičnim smanjenjem "besplatnih" mesta na fakultetima i višim školama situacija za studente neće biti teža jer, kako je navela, oni mogu da podignu studentske kredite i da konkurišu i za državne stipendije. Zamenik rektora za obrazovanje Univerziteta u Debrecinu Andraš Javor ocenio je da takva kvota budžetskih studenata nije stručno zasnovana i da nije u službi ni interesa studenata, niti tržišnih potreba.

Zasad nije poznato na koji način će ovakvo smanjenje uticati na brucoše iz područja izvan granica Mađarske, navodi Mađar so.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: