Soros: Nemačka, strogi nadzornik EU

Američki investitor Džordž Soros apelovao je na evropske vlasti da preduzmu odlučnije mere za zaštitu privreda Italije i Španije od finansijskih poteškoća.

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.01.2012.

20:24

Default images

On je izjavio da su dosad usvojene "polovične mere" nedovoljne da bi pomenute privrede ponovo počele da ostvaruju rast.

Pored toga, Soros je Nemačku opisao kao nadzornika koji nameće svoje stroge anti-inflacijske poglede ostatku kontinenta.

Soros dodaje da su slabije članice evrozone, prema njegovim rečima, "svedene na status zemalja Trećeg sveta" koje moraju da vrate dugove u stranoj valuti.

Taj legendarni investitor je takođe izrazio strahovanja da će nerealni zahtevi koji se nameću slabijim privredama pogoršati političke tenzije unutar Evropske unije i predložio emisiju zajedničkih evroobveznica.

Istovremeno, ekonomista Nuriel Rubini kaže da je Evropi potrebno masivno monetarno popuštanje za rešavanje dužničke krize. On predviđa i da će Grčka u roku od godinu i po napustiti evrozonu. "To će biti prva zemlja koja će restrukturirati svoj dug, ali ne verujem da će biti i poslednja", izjavio je Rubini.

Rubini kaže i da bi evro trebalo da bude slabiji bar 20 do 30 posto kako bi pomogao ekonomijama evrozone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: