Merkel: Možda i ne spasimo Grčku

Nemačka kancelarka Angela Merkel je bacila sumnju na izglede da Evropa spasi Grčku od potpunog finansijskog sloma.

Izvor: Poslovni dnevnik

Sreda, 25.01.2012.

19:01

Default images

Ona je, nakon dve godine krize koja je jedinstvenu evropsku valutu dovela na rub propasti, priznala da prvo evropsko spašavanje teško više milijarde evra u kombinaciji sa strogom štednjom ne daje rezultate.

Kancelarka priznaje sumnje u strategiju kojom se služila čitaovo vreme krize. "Još nismo prebrodili krizu", rekla je ona.

"Naravno, reč je o Grčkoj, to je poseban slučaj u kojem, uprkos svim naporima, ni Grci ni međunarodna zajednica nisu uspeli da stabilizuju situaciju", kaže Merkel.

Angela Merkel kaže da je Nemačka pokazala odlučnost da u potpunosti odigra svoju ulogu u borbi sa krizom u evrozoni, ali neće davati obećanja koja ne može da ispuni.

"Od početka govorimo da želimo da odbranimo evro, ali ne želimo da dođemo u situaciju da budemo primorani da obećamo nešto što nećemo biti u mogućnosti da ispunimo", poručila je ona.

Merkelova je potvrdila da je Nemačka najveća privredna sila u Evropi, ali i ocenila da to ne znači da ta zemlja može samovoljno da postupa.

"Ako bi Nemačka, na primer, u ime svih ostalih zemalja članica, obećala nešto što, kada bi nas tržišta napala, ne bismo mogli da ostvarimo, onda bismo zaista bili u problemu", kazala je nemačka kancelarka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: