Rast izvoza spas za srpsku privredu

Od situacije u smederevskoj železari zavisi i ostatak srpske privrede. Srpski izvoznici navode da smanjenje proizvodnje u Smederevu utiče i na njihov rad.

Izvor: B92

Sreda, 25.01.2012.

18:49

Default images

Oni zbog toga očekuju da država pomogne železari.

Samo milion tona čelika prošle godine izašlo je kroz kapije Ju Es Stila, koji je trostruko više proizvodio pre krize. Da problemi ne ostaju samo u Smederevu, već su se proširili po Srbiji, potvrđuju i privrednici koji su povezani sa železarom.

Sva dešavanja oko USS-a pogodiće kompletno našu privredu. Ja sam jedan od kupaca i meni je interes da USS ostane tu i da radi, a treba naći načina kako da se pomogne i sanira ne samo USS nego svi oni koji su vezani za proizvodnju koja je namenjena izvozu“, kaže Miroslav Tlačinac, iz kraljevačkog preduzeća Amiga. Povećanje izvoza je jedini način kako bi se smederevska železara, ali i celokupna srpska ekonomija, izvukli iz krize. Zbog toga su se mala i srednja preduzeća odlučila da formiraju udruženje izvoznika, dok su svoje poglede uputili ka državi.

Dragijana Radonjić Petrović, državna sekretarka u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, kaže da je “cilj da se od ekonomije zasnovane na potrošnji i privatizacionim izvorima fokus prebaci na izvoz“.

Izvoznici kažu da im je neophodna pomoć države naročito u trenutku kada je Evropa na rubu recesije, a privredna aktivnost najvećih zemalja, poput Nemačke, je na nuli.

Odgovor na takve tržišne poremećaje je izlazak i na druga tržišta. Ono što mi gledamo su i zemlje Severne Afrike i zemlje dalekog istoka i druga tržišta koja bi više mogla da budu popunjena našim tržištima“, smatra Božidar Laganin iz Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije.

Vlada će, kako je najavljeno, ove godine izdvojiti 150 miliona dinara kao podsticaje za izvoz, a finansiraće i promociju izvozno orijentisanih kompanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: