Srbija treba da osvaja nova tržišta

Osnivanje Udruženja izvoznika Srbije treba da pomogne izvozne poslove domaćih preduzeća uz podršku nadležnih ministarstava.

Izvor: B92

Sreda, 25.01.2012.

14:43

Default images

Uoči sednice osnivačke skupštine državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Dragijana Radonjić -Petrović izjavila je da u proteklih nekoliko godina zabeležen je rast izvoza i pokrivenost uvoza izvozom koji je prošle godine dostigao skoro 60 odsto ali brine podatak da je veliki deo domaćeg izvoza skoncentrisan na nekoliko zemalja EU.

Ona je podsetila da od ukupnog izvoza iz Srbije svega sedam odsto su proizvodi iz oblasti opreme i tehnologije, 23 odsto su roba široke potrošnje a 70 odsto su produkti niskog stepena završne obrade i dodala da se ne smanjuje deficit spoljne trgovine kako je planirano. Prema njenim rečima cilj osnivanja udruženja je da se poveća izvoz iz Srbije na organizovan način što će značiti i osvajanje nekih novih tržišta, pri čemu će pojedine grane proizvodnje udruženo nastupati.

Direktor Agenciju za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) Božidar Laganjin najavio je da će ta agencija ove godine učestvovati na 24 međunarodna sajma gde će promovisati domaću izvoznu privredu.

On je pozvao domaće izvoznike da konkurišu za programe podrške SIEPA za šta je ove godine obezbeđeno 150 miliona dinara.

Predstavnik Evropske unije u Beogradu Hoze Antonio Gomez Gomez rekao je da se osnivanje tog udruženja realizuje u okviru aktivnosti "Projekat za razvoj konkurentnosti i promociju izvoza" (SECEP) koji finansira EU sa 3,5 miliona evra sa ciljem da se unaprede poslovanje, konkurentnost i izvoznih kapaciteta malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

Predstavnik delegacije EU u Srbiji podsetio je da je od 2001. do danas unija izdvojila oko 61 milion evra za pomoć razvoju malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: