Koliko Telekom košta zaduživanje?

Telekom treba da proda 20 odsto akcija koje otkupljuje od grčkog OTE i isplati kredit ako je kamata na pozajmicu veća od profita kompanije kaže Milan Kovačević.

Izvor: B92

Sreda, 25.01.2012.

14:05

Default images

"Ako je profitna stopa veća od kamate trebalo bi ukinuti te akcije i koncentrisati vlasništvo u Telekomu Srbije", kazao je Kovačević, koji je i savetnik za strane investicije.

On je istakao da bi bilo potrebno znati precizno koliko je Telekom koštalo to zaduživanje za otkup akcija da bi se procenilo da li je za kompaniju isplativije da nastavi da koristi kredit. To što je Telekom Srbije otkupio sopstvene akcije predstavlja dokaz da je kompanija u dobrom stanju i da može da se zaduži, kazao je Kovačević.

On je ocenio i da je šteta što se besplatne akcije namenjenje građanima Srbije ne dele brže.

"Veliki problem je što kod nas država ne veruje mnogo u tržišnu privredu iako se stalno deklariše da veruje zbog čega imamo u javnom sekotoru mnogo više preduzeća nego što imaju razvijene zemlje", kazao je Kovačević.

Građani Srbije bi kroz podelu besplatnih akcija trebalo da dobiju 15 odsto akcija Telekoma, a zaposleni i bivši radnici kompanije oko 6,5 odsto akcija.

Telekom Srbija isplatiće grčkoj kompaniji OTE 380 miliona evra za otkup 20 odsto sopstvanih akcija.

Nakon te transakcije Vlada Srbije će imati 80 odsto akcija Telekoma Srbije, a kompanija preostalih 20 odsto.

Kako je ranije objavljeno, Telekom Srbije je za finansiranje otkupa akcija uzeo kredit od 470 miliona evra od konzorcijuma banaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: