Avion Vojsci posle 3 decenije/FOTO

Vojska Srbije i Vojnogeografski institut dobili su, posle skoro tri decenije, strani avion marke "Pajper Seneka V", za fotogeometrijsko snimanje iz vazduha.

Izvor: Beta

Sreda, 25.01.2012.

11:09

Default images

Avion sa najsavremenijiom opremom košta 2,7 miliona evra.

Osim aviona, koji je juče stigao na aerodrom Batajnica, nabavljena je i integrisana digitalna aerofotogrametrijska kamera ADS80, švajcarskog proizvodjača Geosistems AG i pripadajući softver.

Oprema omogućava prikupljanje i analizu geoprostornih podataka u digitalnom obliku, po standardima Evropske unije, a time se stvaraju uslovi za formiranje baze digitalnih geoprostornih podataka za potrebe Vojske Srbije. Pored aerofoto snimanja, avion obezbedjuje uslove za specifičnu obuku pripadnika vazduhoplovstva i prevoz lica za potrebe Ministarstva odbrane i VS.

"Time se revitalizuje nacionalna služba za aerofotogrametrijsko snimanje čime se štede budžetska sredstava, jer se izbegava skup i dugotrajan proces uslužnog angažmana stranih firmi. Podaci prikupljeni ovom opremom biće od koristi sistemu odbrane, ali i drugim, civilnim, korisnicima u zemlji", navodi se u saopštenju.

Objašnjava se da oprema omogućava da se teritorija Srbije snima u standardnim ciklusima od tri do pet godina, čime se olakšava i ubrzava izrada urbanističkih planova opština i gradova u Srbiji.

"Digitalni geoprostorni podaci biće od dragocene koristi svim budućim projektantima autoputeva, naftovoda, gasovoda i drugih infrastukturnih objekata, što će omogućiti brz povraćaj uloženih sredstava", navodi se.

U toku je procedura carinjenja aviona, nakon čega će početi postupak prijema vazduhoplova od strane nadležnih komisija i ispitivanja u Tehničko-opitnom centru radi uvođenja u naoružanje.

"Pajper Seneka" će zameniti letelice "Dornije Do-28D2", koje su više od tri decenije korišćene za tu delatnost.

Novi avion nabavljen je u SAD u septembru a od tada se nalazio u Nemačkoj gde je obavljena ugradnja kamera i ostale opreme. Pre tog aviona, poslednji novi avion koji je kupljen u inostranstvu bio je Mig-29, koji je stigao iz bivšeg Sovjetskog Saveza još 1987. godine.
Avion "Seneka V" je dvomotorni klipni avion, nosivosti pet putnika ili oko 500 kilograma korisnog tereta. Maksimalna brzina aviona je 378 kilometara na sat, plafon leta je oko 7.600 metara dok je radijus leta oko 1.600 kilometara.

Avion "Seneka V" je peta karika u lancu razvoja te letelice, koji je započet još 1972. godine u američkoj kompaniji Pajper. Radi se o aktuelnom proizvodnom modelu, koji se pravi od 1998. godine.
U civilne svrhe avion za izviđanje iz vazduha koristi Kostarika, dok se u vojne svrhe koristi u vazduhoplovstvima Brazila, Burkine Faso, Dominikanske Republike, Haitija i Paname.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: