Bolji život na račun vojnih penzija

U Srbiji sve više penzionera živi ”na račun” svojih preminulih supružnika ili roditelja, pa u ovom trenutku Fond PIO isplaćuje čak 354.309 porodičnih penzija.

Izvor: Novosti

Sreda, 25.01.2012.

10:57

Default images

Porast zahteva naročito se primećuje po selima, i to u domaćinstvima koja se bave isključivo poljoprivrednom proizvodnjom. A u Fondu PIO dodaju i da nije zanemarljiv broj civila koji se sve češće odriču svojih starosnih penzija u korist vojnih.

„Prosečna vojna penzija je značajno veća od ostalih, i iznosi oko 42.000 dinara, pa nije retkost da se supruge preminulih vojnika odriču svoje ”civilne” starosne penzije i zatraže muževljevu vojnu” , kažu u Fondu PIO. Ipak, napominju da bi trebalo da se dobro preračunaju jer nemaju pravo na celokupan iznos, već na 70 odsto. Na celu sumu imaju pravo samo porodice sa četvoro ili više članova.

U beogradskoj filijali Fonda PIO, međutim, podsećaju da porodični penzioneri dobijanjem ovog rešenja gube pravo na rad:

„Izuzetak su samo oni koji rade po ugovoru o delu i to ako im honorar ne prelazi 50 odsto najniže osnovice osiguranja” , objašnjava Vesna Vićentijević, zamenik direktora ove filijale.

Ta penzija u ovom trenutku iznosi 18.817 dinara, što znači da poljoprivredni penzioneri mogu da primaju mesečnu naknadu koja ne prelazi 9.408 dinara.

Poslednji podaci Fonda PIO pokazuju da je najviše porodičnih penzionera među bivšim radnicima državne administracije, pa se u ovom trenutku sa računa bivšeg Fonda za zaposlene isplaćuje čak 313.621 takav ček.

Na njima je, u proseku, ispisano 17.534 dinara, što je za deset hiljada manje od prosečne starosne i četiri hiljade manje od prosečne invalidske penzije.

Među porodicama u kojim je ”gazda kuće” zarađivao baveći se privatnim preduzetništvom je 15.195 porodičnih penzionera, a među poljoprivrednim stanovništvom čak 25.493.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: