Od akcija Telekoma svakom po 59 EUR

Od akcija Telekoma, najkasnije do polovine aprila, oko 4,8 miliona građana trebalo bi da dobije po 59 evra. Svi koji su stekli pravo dobiće po jednu akciju.

Izvor: Blic

Sreda, 25.01.2012.

10:01

Default images

Oni kojima novac nije potreban, deonicu bi mogli da zadrže i taktiziraju, kaže broker Branislav Jorgić

Brokeri tvrde da su strani investitori sve nestrpljiviji i da se za izlazak Telekoma na berzu svakodnevno raspituju investitori iz Švedske, Danske i Amerike. Kad je uoči prodaje Telekoma privatizacioni savetnik procenio ovu kompaniju na 2,4 milijarde evra, građanima je od akcija trebalo da pripadne po 75 evra.

A sada se pojavila i druga, malo verovatnija opcija. Telekom bi mogao da bude procenjen na 1,4 milijarde evra kolika je njegova knjigovodstvena vrednost. Svi koji imaju pravo na besplatne akcije mogli bi da računaju na po 46 evra.

Akcije Telekoma prvo su bila najavljene za leto 2011. U Agenciji za privatizaciju tada su procenili da bi građani mogli dobiti po 60 evra, a pri ovoj proceni su ostali i danas.

„Nije uputno kreirati veća očekivanja. Ipak, vrednost akcije će zavisiti od ponude i tražnje na berzi. Biće značajno da li će i kada ova kompanija biti privatizovana” , kaže direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković.

Izlazak Telekoma na berzu željno iščekuju i strani investitori. S jedne strane, polaze od toga da je Telekom u 2010. ostvario dobit od 17 milijardi dinara i rast od 27,6 odsto u odnosu na 2009. S druge, reč je o kompaniji koja pripada najprofitabilnijem sektoru na berzi.

"Akcije Telekoma će kupovati svi ozbiljniji igrači, a već se raspituju ulagači iz Danske, Švedske i Amerike. Telekom će biti najveća kompanija na domaćem tržištu" , kaže Ana Tripović, vlasnica brokerske kuće “Vajs broker”.

Ona objašnjava da će deonica na berzi prvog dana moći da utrostruči vrednost, ali da ne treba očekivati velike oscilacije cene. Ocena je da će biti mnogo investitora koji žele da kupe akcije, ali i građana koji hoće da ih prodaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: