Ju Es Stil - šta da uradi država?

Država, naročito u vreme krize, ne sme da propusti priliku da pomogne kompanijama koje su najveći srpski izvoznici, smatraju stručnjaci.

Izvor: B92

Sreda, 25.01.2012.

09:53

Default images

I poručuju da u tom procesu država treba i da „uđe" u firmu kojoj preti propadanje.

Odluka države da pomogne smederevskom „Ju-Es stilu" otvorila je pitanje u kojoj meri je takozvani državni intervencionizam poželjan.

Ekonomisti sa kojima je Pres razgovarao slažu se da država treba da spasi neku posrnulu firmu, posebno izvozno orijentisanu. Ipak, po principu „nema besplatnog ručka" savetuju da zauzvrat pokuša da takvu firmu i kupi. Saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović kaže da država, pre odluke da pomogne bilo kojoj firmi, mora da sprovede ozbiljnu biznis analizu.

"Državi je u slučaju „Ju-Es stila" prioritet da ne stane proizvodnja. Ako želi da pomogne toj kompaniji, država mora da prouči ko su igrači na tržištu čelika, kakva je tražnja, zatim koliki je potencijal eventualnih strateških partnera, da li postoji neko ko je zainteresovan...", kaže Đogović.

"Ukoliko bi se kojim slučajem desilo da „Ju-Es stil" odluči da zatvori kompaniju, država bi morala da razmisli kako to da spreči, odnosno kako da postane vlasnik smederevske železare. Država ne mora da ostane vlasnik za vjek vjekova, već može kasnije da je proda", navodi Đogović.

On podseća da je Srbiji neophodan „Ju-Es stil" jer će uskoro biti primorana da uvede red u železnički i energetski sektor.

Kriza zatvara fabrike

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić ističe da država treba da podržava preduzeća, nezavisno da li je u pitanju privatni ili državni kapital, samo u slučaju da u tim firmama poveća zaposlenost i izvoz, što će doprineti rastu BDP-a.

"U skladu sa tim, bilo bi dobro da država, ako već pomaže neku firmu, učestvuje u njenom vlasništvu. Svaka druga varijanta nema smisla", tvrdi Savić.

Dobre odluke vlasti

Urednik portala Makroekonomija Miroslav Zdravković kaže da je većina država u svetu, sa početkom ekonomske krize, zaboravila na dogmu liberalnog kapitalizma i reagovala kako bi spasavala svoje ekonomije od finansijskog kolapsa.

"Intervencija države je nastavljena i posle glavnog udara krize, krajem 2008. godine, kako bi se podstakao privredni oporavak. Bez dileme, i Srbija je povukla niz dobrih poteza u tom pravcu", smatra on.
Najbolje odluke, kako dodaje, sadašnje vlasti u prethodnih nekoliko godina su: reotkup akcija „Telekoma" od grčkog OTE, umesto prodavanja akcija „Telekomu Austrija" ispod realne cene, preuzimanje „Beogradskog sajma", koji je sada u rukama grada Beograda i PKS-a, uspeh države da bude većinski vlasnik PKB-a, kupovina zgrade „Ineksa" i mnoge druge.

Kada je reč o „Ju-Es stilu" konkretno, Zdravković smatra da je potrebno dopustiti ovoj kompaniji da pokuša da proda svoju filijalu u Srbiji, pa ako ne uspe, dogovoriti cenu po kojoj će država da je otkupi.

Podsetimo da je „Ju-Es stil" 9. januara skratio radnu nedelju, tako što većina zaposlenih u kompaniji ima jedan dan plaćenog odsustva nedeljno, uz naknadu za taj dan u iznosu od 60 odsto od njihove pune zarade. Kako je tada objašnjeno, trenutna ekonomska kriza značajno je uticala na tržište čelika i na porudžbine kupaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: