Obama uvodi veće poreze za bogate

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da se Sjedinjene Američke Države nalaze na prekretnici,

Izvor: Beta

Sreda, 25.01.2012.

00:58

Default images

Obama kaže da se odlučuje da li će SAD biti zemlja u kojoj mnogi jedva sastavljaju kraj s krajem ili ona u kojoj će svi imati jednake šanse za uspeh.

On se založio za održivu obnovu američke privrede uključujući jačanje izvoza i povratak proizvodnih delatnosti iz inostranstva kao i za veće oporezivanje bogatih i jačanje srednje klase.

Obama je najavio promene u privrednom i poreskom sistemu kojima će biti uvedeni veći porezi onima s najvišim zaradama, a poreske olakšice firmama koje otvaraju radna mesta u SAD, kao i poboljšanje obuke i obrazovanja američkih radnika. Predsednik SAD je predložio uvođenje poreske stope od najmanje 30 odsto za one koji zarađuju preko milion dolara godišnje i ukazao da porezi ne smeju da rastu za one koji zarađuju manje od 250.000 dolara što je 98 odsto Amerikanaca.

Obamino zalaganje za porez od 30 odsto za milionere podudarilo se sa objavljivanjem poreske prijave njegovog mogućeg republikanskog protivkandidata Mita Romnija koji je na 22 miliona dolara prihoda u 2010. platio oko 14 odsto poreza.

Predsednik je kao prioritet istakao sprečavanje rasta poreza na plate za 160 miliona zaposlenih Amerikanaca i pozvao Kongres da im hitno produži važenje olakšica.

Ocenjujući da je "stanje nacije takvo da postaje jača", Obama je istakao da se američka privreda oporavlja i da je u poslednja 22 meseca stvoreno više od tri miliona radnih mesta.

On je najavio i program za obuku dva miliona Amerikanaca, a savezne države pozvao da školama obezbede sredstva da zadrže dobre učitelje ali i učenike do mature ili do 18. godine kako bi se zaustavilo učestalo napuštanje srednjih škola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: