MMF bi da se odreknemo Komercijalne

Međunarodni monetarni fond traži da se Srbija već ove godine odrekne vlasništva u Komercijalnoj banci, koja je jedina preostala u državnom vlasništvu.

Izvor: Press

Sreda, 25.01.2012.

00:22

Default images

Kako piše Pres, MMF smatra da su neki investicioni projekti države, pa tako i dokapitalizacija Komercijalne banke, suviše veliki i da mogu ugroziti javni dug i deficit srpskog budžeta, pa u cilju nastavka daljeg aranžmana sa Srbijom zahteva da se odreknemo tih ulaganja.

U tom slučaju većinski vlasnik Komercijalne banke postao bi EBRD, koji sada ima 25 odsto udela, dok je u vlasništvu Srbije 42,6 odsto. Fond je u prošli petak odložio reviziju aranžmana jer Vlada Srbije nije ispoštovala ranije postignut dogovor. Posebne primedbe MMF-a odnosile su se na "velika" izdvajanja Srbije za investicione projekte, u koje se ubraja i planirana dokapitalizacija Komercijalne banke od 100 miliona evra. Ova zamerka MMF-a zanimljiva je i zbog toga što se Vlada Srbije pre nekoliko godina upravo u dogovoru sa ovom američkom finansijskom institucijom obavezala da do kraja 2012. izdvoji iz budžeta 100 miliona evra za dokapitalizaciju Komercijalne banke kako bi ostala njen većinski vlasnik.

Prema tom planu, predviđeno je da država eventualno 2015. godine proda kompletno vlasništvo u Komercijalnoj banci i u svim ostalim bankama. Međutim, Fond smatra da Srbija nema dovoljno novca za dokapitalizaciju i da Komercijalna banka tri godine ranije treba da pređe u strano vlasništvo.

Sagovornik Presa upućen u dogovor Vlade i MMF-a ističe da je EBRD još prošle godine uplatio svoj deo dokapitalizacije banke.

"EBRD je ispunio plan jer je uplatio oko 60 miliona evra. Prema tome, Vlada Srbije treba do kraja ove godine da izdvoji 100 miliona kako bi zadržala svoj udeo. Ako država ne uplati taj novac, EBRD automatski postaje većinski vlasnik", kaže on i dodaje da veruje da ipak neće biti problema sa dokapitalizacijom jer je država rezervisala novac u budžetu za te svrhe.

Savetnik premijera Srbije Jurij Bajec potvrdio je da se kritika MMF-a odnosi na veći iznos koji je Vlada namenila za investicije, pa i za dokapitalizaciju Komercijalne banke. Bajec je ipak siguran da će u razgovoru sa predstavnicima MMF-a za dve nedelje otkloniti nedoumice i uspeti da opravdaju „sporna" sredstva.

"Država želi da zadrži većinski paket u Komercijalnoj banci do kraja 2012. godine. Dugoročno, planirano je da se banka proda. Ova dokapitalizacija banke upravo će doprineti da država zauzme bolju poziciju u neko naredno vreme. I kada situacija bude bolja, kada prođe kriza, država će se povući i postići dobru cenu u privatizaciji banke", ističe Bajec.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: