Pet godina za džabe da vratimo dug

Da bi se isplatili svi dugovi privrede, države i građana "teški" čak 37 milijardi evra, bilo bi neophodno da svi zaposleni u Srbiji 58 meseci rade za džabe.

Izvor: B92

Sreda, 25.01.2012.

00:03

Default images

To znači da bi naši građani morali da rade besplatno skoro pet godina kako bi izmirili ove dugove.

Privreda je uspela da "nakrcka" 19,3 milijarde evra duga, država nešto manje - 14,4 milijarde evra, a građani 5,7 milijardi. Dolazi se do toga da je po svakom radnom mestu, u proseku, dug privrede 11.116 evra, države 7.123 evra, a stanovništva 3.328 evra.

U ovim računicama ekonomisti su pošli od toga da Srbija ima 1,7 miliona zaposlenih, da je prosečna zarada u novembru 2011. bila 369 evra, a procenjeni fond isplaćenih zarada 642 miliona evra. Iako nema dileme da se Srbija, naročito u poslednjoj deceniji, ubrzano zaduživala, nekako je uspela ponešto i da vrati. Tako je u novembru 2011, u odnosu na oktobar 2010, došlo do smanjenja ukupnog duga privrede, države i građana za 455 miliona evra. Najviše je smanjen dug države, za 314 miliona evra, privrede za 76 miliona evra, a stanovništva za 65 miliona evra.

"Preduzeća u Srbiji su prezadužena i poseban problem većini predstavlja pad tražnje za njihovim proizvodima i uslugama. Odgovor većine firmi u takvoj situaciji je otpuštanje zaposlenih kako bi se smanjili troškovi. Bez mogućnosti da se povoljnije zaduže, kompanije će se, kao i u prethodne tri godine, kretati kao akrobata koji hoda po žici - sve vreme koncentrisani kako da ne padnu u provaliju, a bez mogućnosti da unaprede poslovanje", komentariše ekonomista Miroslav Zdravković.

Prema mišljenju stručnjaka, i država će ući u višegodišnji vrtlog da ne može da poveća potrošnju, a povećavajući poreze dodatno će ugroziti poziciju i preduzeća i stanovništva, a da pri tome neće smanjiti dug ni za procenat.

Stanovništvo se nalazi u relativno najpovoljnijoj poziciji. Osim duga, poseduje i štednju veću za dve milijarde evra od duga. Takođe, različite kategorije stanovništva nalaze se u različitim finansijskim pozicijama: stariji su štedeli oduvek za „crne dane", dok se mlađi zadužuju kako bi došli do stana.

Procenjuje se da će dug stanovništva i dalje rasti, najviše za stambene kredite, kod populacije od 30 do 40 godina, a koja ima mesečna primanja iznad 50.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: