”Nemačka krivac za krizu evrozone"

Ekonomska politika Nemačke u protekle dve decenije nanela je štetu drugim evropskim državama i doprinela trenutnoj dužničkoj krizi evrozone.

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.01.2012.

19:55

Default images

Međunarodna organizacija rada (ILO), u izveštaju "Globalni trendovi zapošljavanja za 2012.", navodi da su od politika dizajniranih sa ciljem snižavanja plata, naročito pod vladom bivšeg kancelara Gerharda Šredera u 2003, imali koristi nemački izvoznici na račun drugih zemalja.

"Povećanje konkurentnosti nemačkih izvoznika je u velikoj meri identifikovano kao osnovni strukuralni uzrok nedavnih teškoća u evrozoni", navodi se u izveštaju.

Dodaje se i da je to "na evropskom nivou stvorilo uslove za produženje ekonomske krize pošto druge zemlje članice u sve većoj meri doživljavaju samo oštrije deflacije plata kao rešenje za njihov nedostatak konkurentnosti".

ILO je saopštila da je taj uspeh Nemačke, drugog po veličini svetskog izvoznika posle Kine, bio manje posledica niskih plata i visoke konkurentnosti, već više rezultat toga što su njena glavna izvozna tržišta bila u regionima brzog rasta kao što je Azija.

Trenutni problemi su nasleđa iz prošlosti, tvrdi ILO, okrivljujući ono što je nazvala "loše dizajniranim politikama" nakon ujedinjenja Nemačke u 1990. kako bi se smanjila nezaposlenost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: