Cvetković: Važno je da USS opstane

Premijer Srbije Mirko Cvetković kaže da je cilj vladine radne grupe za Železaru Smederevo, da razmotri situaciju i da pronađe rešenje najbolje za Srbiju.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 24.01.2012.

11:20

Default images

On navodi da "potencijalno povlačenje 'Ju Es Stila' sa ovog tržišta može da dovede do velikih problema u samoj kompaniji i do prestanka sa njenim radom".

"Moramo da vodimo računa, kako o zaposlenima koji tamo rade, tako o celini naše privrede jer je do sada Železara Smederevo, odnosno ''Ju Es Stil Srbija'', bila jedna od naših najvećih izvoznika”, dodaje.

Predsednik srpske Vlade kaže i da je ta kompanija povezana sa nizom dobavljača iz zemlje tako da bi ”prestanak sa radom izazvao ogromne probleme u našoj privredi". Premijer nije želeo da unapred spekuliše o mogućim rešenjima do kojih bi došla radna grupa naglasivši da će ona raditi "u najboljem interesu države, ekonomije i zaposlenih".

On je napomenuo i da će radna grupa za "Ju Es Stil Srbija" biti multiresorska, i na njenom čelu će biti državni sekretar Ministarstva finansija Dušan Nikezić, a u grupu će, takođe, na nivou državnih sekretara ući i predstavnici Ministarstva ekonomije, Ministarstva poljoprivrede i trgovine, vezano za trgovinu, Ministarstvo infrastrukture vezano za železnicu, Ministarstva rada i socijalne politike i Republički javni pravobranilac.

Govoreći o značaju kompanije "Ju Es Stil Srbija" za srpsku ekonomiju, Cvetković je istakao da je značaj veliki imajući u vidu njeno učešće u industrijskoj proizvodnji, veze sa kooperantima, učešće u izvozu, odnosno da se radi o jednom od najvećih izvoznika, "tako da je zaista veoma važno da se jasno opredeli strategija šta dalje raditi".

On je istakao da se i na primeru kompanije "Ju Es Stil Srbija" jasno ispoljava uticaj svetske ekonomske krize na privredu Srbije.

Cvetković je ukazao da vlada već mesec dana vodi intenzivne razgovore sa predstavnicima ”Ju Es Stila” da li im je potrebna pomoć i "oni su uvek bili stava da je ova vlada učinila sve što je mogla i da, praktično, oni imaju problema sa opštom svetskom recesijom i da to jeste problem koji oni ne mogu da razreše".

Sa druge strane, konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević kaže da Ju-Es-Stil ne može da iskoristi kapacitete smederevske železare zbog nedostatka tržišta, da bi za državu bilo najgore da preuzme kompaniju, ali da bi bilo najbolje da država ponudi pomoć.

Prema mišljenju Kovačevića, "ako država nudi da preuzme železaru - to je katastrofa i ni po što ne bi smela to da uradi, a ukoliko je problem Ju es stila nedovoljna prodaja onda bi oni trebalo da nešto predlože, ukoliko očekuju od države da pomogne".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: