Rumunska crkva zabrinuta zbog krize

Pravoslavna crkva Rumunije pozvala je vladu da ostvari širi dijalog kako bi se rešila kriza koja je izazvala talas štrajkova u zemlji.

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.01.2012.

00:41

Default images

Nemoguće je biti indiferentan u trenutku kada je rumunski narod duboko nezadovoljan”, istaknuto je u saopštenju Rumunske paravoslavne crkve.

U Rumuniji, 90 odsto građana su pravoslavci i crkva uživa veliki ugled i uticaj u društvu. Međutim, crkva se po pravilu drži po strani, tako da ovaj nesvakidašnji potez potvrđuje da se zemlja suočava sa velikim izazovima.

Oglasio se i bivši kralj Rumunije Mihael koji apeluje da se nađe izlaz iz sadašnje krize. "Političari treba da odgovore na legitimnu zabrinutost rumunskog naroda”, ističe se u njegovom saopštenju. Građani već deset dana protestuju i traže ukidanje mera štednje i odlazak predsednika Trajana Baseskua i vlade. Inače, protesti u Rumuniji nisu masovni kao u Grčkoj, Italiji ili Francuskoj, ali su najveći u poslednjoj deceniji.

Neposredan povod za sadašnji izliv nezadovoljstva, koji je počeo 12. januara, bila je smena jednog zvaničnika iz ministarstva zdravlja, koji se usprotivio privatizaciji u toj oblasti. Građani su ga podržali, jer strahuju od novih nameta na plate i penzije.

Uzroci sadašnje krize, međutim, mnogo su dublji i građani poručuju da više ne mogu da nose teret štednje i stabilizacije, dok milioni odlaze u privatne ruke zbog kriminala i korupcije. Vlada je, da bi ublažila deficit u budžetu, sredinom 2010. godine smanjila plate u javnom sektoru za 25 odsto, "zaledila” penzije i povećala porez na promet pet procenata.

Premijer Emil Bok, koji se uz Baseskua sada našao na udaru, tvrdi da se ekonomija stabilizovala i da uskoro treba očekivati konkretna poboljšanja životnog standarda, ali građane kao da je već izdalo strpljenje.

Na protestima se traži odlazak vlade i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Kada bi Rumuni sada izašli na birališta, vladajuća Demokratsko liberalna partija pretrpela bi težak poraz, pošto je trenutno podržava svega 18 odsto građana.

Parlament je nedavno odlučio da se, zbog ušteda, parlamentarni i lokalni izbori održe istovremeno, najverovatnije na jesen ove godine, mada datum još nije određen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: