SOKOJ najavio tužbe, prvi Dinkić?

Organizacija muzičkih autora Srbije - Sokoj najavila je da će tužiti sudu svakog državnog funkcionera koji poziva da se ne plaća "muzički dinar".

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 20.01.2012.

17:15

Default images

Ta organizacija je saopštila da državni funkcioneri "ne znaju da pune državnu kasu ali znaju da je prazne, svesno zloupotrebljavaju javne funkcije, obećavaju hleb za tri dinara, hiljadu evra, ukidanje muzičkog dinara, a misle na tuđi hleb, tuđi novac, tuđa prava".

Predsednik Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić najavio je pre nekoliko dana da će Vladi predložiti ukidanje plaćanja "mužičkog dinara". Dinkić je rekao da bi plaćanja muzičkog dinara trebalo osloboditi sve zanatlije poput obućara, automehaničara, frizera i kozmetičkih salona, jer, kako je objasnio, mušterije nisu došle kod frizera da slušaju muziku nego da se ošisaju.

"Od danas, Sokoj će se žaliti svim sudovima i tužiće svakog državnog funkcionera za klevetu i uvredu, za zloupotrebu službenog položaja, za korupciju, za sukob interesa, za naknadu štete, za nekompetentnost, i tužiće ga bavio se on zaštitom građana, informacijama od javnog značaja, digitalnom agendom, ekologijom ili predizbornom kampanjom", piše u saopštenju.

SOKOJ je ocenio da najava ukidanja muzičkog dinara znači da je država spremna da gazi sopstveni pravni poredak.

Muzički stvaraoci smatraju da je interes države da obezbedi punu primenu svih zakona, pa i autorskih, kako bi državna kasa bila punija, ali državni funkcioneri Srbije smatraju suprotno.

"Muzički stvaraoci u Srbiji primaju najniže tantijeme u Evropi, omraženi su, jer ih godinama predstavljaju kao nekakve otimače, pune para i mimo zakona, a s druge strane, drugi građani su ubogi ugostitelji, siromašni vlasnici medija i organizatori mega koncerata, uvoznici opreme koji ne prave svoj privatni profit, već na svoju štetu doprinose 'opštem interesu'", navodi se u saopštenju.

Sokoj je naveo da korišćenje muzike nije obaveza, da je vlasnik radio ili televizijske stanice, ili ugostiteljskog objekta slobodan u izboru da li će koristiti muziku u okviru obavljanja svoje delatnosti i da je obavezan da plati autorsku naknadu samo ukoliko koristi muziku

"Obmanjivanjem javnosti od strane državnih funkcionera država Srbija šalje poruke muzičkim stvaraocima da su građani drugog reda, jer su državi od njih važniji svi drugi građani (uvoznici IT opreme, ugostitelji, emiteri i svi drugi privredni subjekti) i da je spremna da gazi svoj sopstveni pravni poredak kako bi to i sprovela", naveo je Sokoj u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: