Rafinerije u Smederevu će biti?

"Komiko Oil" ne želi da odustane i ostaje pri svojoj ponudi da otvori rafineriju u Smederevu, potvrdio je predstavnik te kompanije Radomir Radivojević.

Izvor: B92

Petak, 20.01.2012.

13:25

Default images

"Ne razmišljamo u tom pravcu da odustanemo od ove investicije. U Smederevu još nije stavljena tačka i mi i dalje ostajemo pri ponudi", kazao je Radivojević, komentarišući odluku Skupštine grada Smedereva da odbije da da zemljište u zakup kompaniji "Komiko Oil" za izgradnju rafinerije.

Radivojević kaže da su u "Komiko Oilu" svesni problema u ovom trenutku, ali se istovremeno nada da će ova teška situacija biti prevaziđena. Skupština grada Smedereva nije dala saglasnost na tekst ugovora o zakupu neizgrađenog i neuređenog građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni „sektor severo-istok" radi izgradnje rafinerije u tom gradu.

Da je dogovor postignut, 133 hektara zemljišta bilo bi izdato u zakup na 99 godina kompaniji “Komiko Oil”.

Međutim, smederevski odbornici negodovali su jer, prema njihovom mišljenju, za 542 radnika, koliko je trebalo da radi u ovoj kompaniji za preradu sirove nafte, nema garancija da će i ostati na tim radnim mestima.

Ipak, Radivojević objašnjava da bi rafinerija za preradu 100.000 barela sirove nafte dnevno mogla nesmetano da radi, potrebno je uposliti najmanje toliko ljudi koji bi radili u tri smene.

Radivojević navodi da se te procene nalaze i u studiji koja je dostavljena Vladi Srbije, te da je taj broj je inkorporiran u Plan posebne namene koji je usvojila Vlada Srbije.

"Nismo tražili novac od Vlade Srbije za te radnike, kao što nam se spočitava i kao što rade pojedine kompanije", dodao je Radivojević. Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević je prethodno rekao da će "korekcijom nekih odredbi biti ponuđen ugovor koji će u nekom novom izjašnjavanju Skupštine dobiti većinu prisutnih.

On je podsetio da je Rafinerija Smederevo stavljena u Prostorni plan Srbije, kao i da je za to potpisan sporazum za izgradnju naftovoda.

"Naftovod će se produžiti. To je dopunska stvar koju je 'Transnafta' ugovorila sa investitorom da ulože 14,5 miliona dolara u naftovod koji je ranije planiran da dođe do Smedereva. Ta trasa je već definisana", rekao je Umičević.

Tekst ponuđenog ugovora Skupštini grada na usvajanje, obuhvatio je sve pogodnosti koje bi dobila lokalna samouprava, počev od cene zakupnine od 652 miliona dinara, koje je investitor, u roku od 60 dana od potpisivanja ugovora, morao da uplati na račun gradskog budžeta.

Bilo bi otvorena 542 nova radna mesta, uz definisanje aspekata životne sredine, a u okviru investicije bio bi izgradnje i objekta za decu ometenu u razvojui, zamenjeni gorionici na gas u svih 12 kotlarnica za centralno grejanje, koje sada koriste mazut, a sva vozila javnog prevoza i teretnih vozila javnih preduzeća prešla bi na tečni naftni gas.

I u "Komik Oilu" spremni su na kompomis, pa pristaju i da se pojedini delovi ugovora promene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: