Na crno radi i 30.000 stranaca?

O tome koliko stranaca radi u Srbiji u ovom trenutko preciznih podataka nema, ali se nezvanične procene kreću od 20.000 do 30.000 radnika.

Izvor: B92

Petak, 20.01.2012.

00:46

Default images

Najviše ih je, naravno, dok traje građevinska i sezona poljoprivrednih radova, a mahom dolaze iz Rumunije, Makedonije i Albanije.

Kada se radi o zvanično izdatim dozvolama za rad, one su, po podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, date uglavnom menadžerima, direktorima kompanija, IT-stručnjacima... Sve traženije su i dozvole za kuvare s poznavanjem pojedinih, najčešće egzotičnih kuhinja, kao što su tajlandska i kineska. “Nacionalna služba za zapošljavanje godišnje odobri oko 2.500 zahteva za zasnivanje radnog odnosa stranaca u Srbiji”, rečeno je na sednici skupštinskog Odbora za rad, boračka i socijalna pitanja, koji je u načelu usvojio predloženi zakon o zapošljavanju stranaca.

U njemu piše da, s obzirom na to da se radi o odobrenjima koja se isključivo odnose za zasnivanje radnog odnosa, ne postoje sveobuhvatni podaci o strancima koji ostvaruju pravo na rad po drugim osnovama.

Pomoćnica ministra ekonomije i regionalnog razvoja Ljiljana Džuver rekla je da se predloženim zakonom na jednoobrazan način reguliše oblast zapošljavanja stranaca u Srbiji, a da će njegovo usvajanje za posledicu, između ostalog, imati i privlačenje stranih investicija.

Postojeći zakon donet je, po njenim rečima, još 1978. godine pa je u mnogim segmentima zastareo i ne obuhvata slučajeve kada stranci rade i borave u Srbiji i kada su članovi upravnih odbora i vlasnici preduzeća.

Ljiljana Džuver je predstavila pojedine odredbe zakona, po kojima će, između ostalog, strancima za rad u Srbiji biti potreban odobren boravak i radna dozvola, dok će pojedine kategorije, poput diplomata i sportista, biti izuzete iz obaveze posedovanja radne dozvole.

Strani državljani će, kako je navela, imati jednaka prava za slučaj nezaposlenosti kao i domaći, a zakon će se odnositi kako na strance koji se zapošljavaju u Srbiji, tako i na poslodavce koji zapošljavaju te strance.

Vlada Srbije, predlagač zakona, kao pozitivne efekte predloženih rešenja navela je potpuno regulisanje materije koja se odnosi na zapošljavanje stranaca u skladu sa savremenim tokovima u vezi s kretanjima radnika i ostvarivanjem prava na rad, usaglašavanje s drugim pozitivnim propisima.

Takođe, Vlada Srbije očekuje da će predložena rešenja omogućiti zapošljavanja i samozapošljavanja stranaca, ostvarivanja prava na spajanje porodice u određenim slučajevima, ostvarivanje prava u vezi s nezaposlenošću i drugih specifičnih prava, mogućnost ograničenja broja stranaca koji ostvaruju prava na rad…

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: