Referentna kamata NBS pala na 9,5%

Izvršni odbor Narodne banke Srbije danas je smanjio referentnu kamatnu stopu za 0,25 procentnih poena, na 9,5 odsto.

Izvor: Beta

Četvrtak, 19.01.2012.

12:42

Default images

Kako se navodi u saopštenju NBS, odluka o daljem smanjenju referentne kamate Izvršni odbor je doneo imajući u vidu pad inflacije u Srbiji, kao i pojačanu fiskalnu i finansijsku neizvesnost na globalnom nivou, pre svega zbog krize u zoni evra.

Centralna banka ističe da je inflacija nastavila da pada i da je krajem 2011. godine bila nešto niža od očekivanja, dodajući da se očekuje da će se stabilizovati u trećem tromesečju 2012. godine.

Ciljana inflacija u ovoj godini je četiri odsto, uz moguće odstupanje od plus, minus 1,5 odsto.

Dodaje se da će kretanje referentne kamatne stope u Srbiji i dalje u najvećoj meri zavisiti od rizika u međunarodnom okruženju u oblasti fiskalne politike i njihovog uticaja na inflaciju.

Referentna kamatna stopa ima ulogu signalizirajuće , kao i polazne stope, pošto se visina osnovnih kamatnih stopa na novčanom tržištu utvrdjuje prema njenoj visini.

To je stopa po kojoj NBS prodaje blagajničke zapise poslovnim bankama uz obavezu da će ih otkupiti za 14 dana.

Naredna sednica Izvršnog odbora NBS na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi, biće održana 9. februara 2012. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: