Državni stanovi su samo za bogate

Novom uredbom kojom se pruža podrška građevinskoj industriji kroz dugoročno stambeno kreditiranje predviđa se učešće kupaca od 5, umesto 10 odsto.

Izvor: B92, Politika

Četvrtak, 19.01.2012.

08:57

Default images

Dok će se beskamatna državna subvencija u iznosu od 20 odsto vraćati u poslednjih pet godina otplate zajma.

Građani koji se ove godine odluče za kupovinu stana putem subvencionisanih zajmova moći će to da učine po znatno povoljnijim uslovima – sa duplo manjim učešćem i nižom kamatnom stopom, koja će iznositi maksimalno 4,5 odsto plus šestomesečni euribor. Nemanja Komazec, državni sekretar u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja, kaže da država na taj način s jedne strane pomaže kupovinu stanova, a s druge podstiče građevinsku operativu.

Komazec navodi da je najveći deo stanova u naselju „Stepa Stepanović“ kupljen pomoću subvencionisanih stambenih kredita, odlučeno je da polovinu novca namenjenog za subvencije opredelimo za kupovinu stanova koje gradi država.

Kako kaže, ostatak će biti iskorišćen za subvencionisanje drugih stanova u novogradnji.

U Građevinskoj direkciji Srbije kažu da je prodato više od 1.400 stanova, a još oko 200 je rezervisano, od 2.400 koliko je pušteno u prodaju do sada na mestu bivše voždovače kasarne.

Katarina Lazarević, vlasnica agencije za nekretnine „Alka”, kaže da su cene stanova u konstantnom padu i da je 1.290 evra, koliko staje kvadrat u naselju „Stepa Stepanović”, prema njenoj proceni, iznad tržišne vrednosti.

Država besplatno dolazi do zemljišta pa bi i cena kvadrata trebalo da bude još niža“ , smatra Lazarevićeva.

Komazec međutim kaže da država ništa ne dobija džabe. U naselju „Stepa Stepanović” vojska je dala zemljište i dobila 21 odsto izgrađenih kvadrata. U Novom Beogradu grad daje zemljište i proporcionalno tome dobija stanove i lokale. Sve ostalo Građevinska direkcija Srbije plaća kao i ostali investitori. Kako će Uredba o subvencionisanju stambenih kredita uticati na građevinsku industriju, kao i tome kolika je relan cena kvadratnog metra stana, pogledajte u prilogu, u kojem je gost Goran Rodić iz Privredne komore Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: