Afera Telekom kraj Mila Đukanovića?

Afera Telekom mogla bi biti početak kraja dvodecenijske vladavine Mila Đukanovića, piše crnogorski nedeljnik Monitor.

Izvor: Vijesti, Monitor

Subota, 14.01.2012.

00:49

Default images

Taj list dodaje da je mito od preko sedam miliona evra samo “vrh brega jednog mračnog posla”.

"U tom je poslu Crna Gora pretrpela ogromnu štetu, kao i u drugim brojnim Đukanovićevim privatizacijama. Nevolja bivšeg premijera je što se slučaj našao na američkom sudu i već je dokazano obilje kriminalnih radnji prilikom prodaje jednog od najboljih crnogorskih preduzeća", piše Monitor.

Prema dokumentima kojim taj nedeljnik raspolaže, Matavu, koji je pobedio na tenderu za kupovinu većinskog paketa Telekoma, dato je mnogo više, poklonjeno mu je fantastičnih 67 miliona evra. List, naime, navodi da se mađarski Matav obavezao da će u Telekom, iz sopstvenih sredstava, investirati 67,287 miliona evra, ali i da "nakon pregovora, misteriozno iz ugovora nestaje obaveza o kapitalnim investicijama".

"Uprava Telekoma se hvalila da je u periodu od pet godina investirala znatno više od predviđenog. I zaista, prema knjigovodstvenoj evidenciji uloženo je oko 116 miliona evra - ali našeg novca. Nisu investirana sredstva Matava, kako se vlasnik obavezao u Investicionom programu",
dodaje Monitor.

Podsetimo, Dojče telekom (većinski vlasnik Matava) je platio kao poravnanje američkim vlastima 95,2 miliona dolara zbog korupcije na osnovu koje su ugovori o kupovini crnogorskog i makedonskog telekoma "znatno velikodušniji” za kupce.

Američki pravosudni organi utvrdili su da je Matav mito uplaćivao za fiktivne ugovore o konsultantskim uslugama na više adresa. Pored advokata, “sestre visokog crnogorskog zvaničnika” i predstavnika menadžmenta, milioni su išli na račune kompanija sa Mauricijusa i Sejšela. Izvori nedeljnika tvrde da američki pravosudni organi poseduju dokaze da su ove kompanije povezane sa familijom Đukanović i prijateljima.

I nakon poravnanja, tamošnje pravosuđe nastaviće građansku parnicu protiv trojice direktora Matava, za koje se sumnja da su odobrili koruptivne fiktivne ugovore. U ugovoru o poravnanju, Matav se obavezao da neće kriti dokumente potrebne pravosudnim organima.

Moćna sestra advokat

Prema sopstvenom priznanju, sestra premijera Vlade u periodu privatizacije Telekoma, Ana Kolarević zastupa "80 odsto inostranih firmi”. Monitor piše da je za samo nekoliko godina osvojila monopol i da je karijeru u sudstvu završila čuvenom presudom “kojom je budvanski hotel Avala dodelila fantomskoj firmi Beppler&Jacobson, a eliminisala uglednu evropsku kompaniju. Nakon presude, Kolarevićeva je prešla u advokate i postala zastupnica Bepplera. Sumnja se da je familija Đukanović deo kapitala uložila u hotel Avala, ali i u druge poslove Bepplera, iza kojeg je formalno doskora stajao Zoran Bećirović”.

Neposredno nakon što je Matav isplatio mito crnogorskim zvaničnicima, ističe Monitor, sin Ane Kolarević, Edin, kupio je stan na Menhetnu, vrijedan oko milion dolara.

"Kolarevićeva je bila u upravnom odboru Željezare pošto je tu kompaniju preuzela misteriozna ofšor MNSS, koja je uništila Željezaru i na kraju izašla iz tog posla, preteći Crnoj Gori tužbom na međunarodnim sudovima. MANS je zbog te privatizacije predao krivičnu prijavu", piše nedeljnik.

Kolarevićeva je, kako se dodaje, zastupala i Helenik petroleum koji je preuzeo Jugopetrol, u još jednoj sumnjivoj privatizaciji. “Zastupala je i HTP Boka, koju je kupio kum familije Dragan Brković i umesto milionskih investicija, renomirane hotele pretvorio u ruine“.

Ana je i u poslu stoleća sa kanadskim milijarderom Piterom Mankom koji je preuzeo Arsenal. Jedan od Mankovih ljudi saopštio je da za advokatske usluge nikada nije video tako visoku fakturu kao onu Kolarevićeve. Isplatilo se, Mank je dobio jednu od najlepših lokacija na Crnogorskom primorju za simboličnu sumu.

Zastupala je i singapurski Aman rizorts, zakupca Svetog Stefana, rusku kompaniju Sonuba, Miraks, CKB, HAAB... Advokatici stoleća je profesija na prvom mestu - zastupa i dinastiju Karađorđević koja od Crne Gore potražuje imovinu. Nju domoljubi ne kritikuju zbog manjka patriotizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: