Mađarskoj prete bankrot i ponor?

Šef mađarske diplomatije Janoš Martonji izrazio je uverenje da Mađarska neće bankrotirati negirajući da se ta zemlja nalazi pred ponorom.

Izvor: B92

Petak, 13.01.2012.

16:40

Default images

On naglašava i da Budimpešta želi dijalog sa Evropskom unijom.

"Verujem da postoji put da se situacija reši pre završetka postupka o kršenju sporazuma, a mi smo više nego spremni da promenimo stvari", rekao je Martonji.

Navodeći da se radi o tri pitanja - nezavisnosti narodne banke, penzionisanju sudija sa 62 godine i nezavisnosti izaslanika za zaštitu podataka, Martonji je naveo da Mađarska želi da se što pre pronađe rešenje, kao i da su otvoreni za dijalog i konsultacije. "Želimo da izbegnemo presudu Evropskog suda", objasnio je Martonji i dodao da žele da pronađu rešenje i oko zakona o narodnoj banci.

Prema njegovim rečima, deficit nije najveći problem Mađarske, a u 2012. deficit će biti ispod tri odsto, dok Evropska komisija ima sumnje u vezi 2013. godine.

On je istakao da se mora smanjiti ukupna zaduženost, jer je, kako je rekao, zaduženost od 81 odsto stvarno loša vest. Međutim, pozitivno je što je spoljnotrgovinski suficit lane bio sedam milijardi evra, što nije nikada ranije zabeleženo.

Vlada Mađarske će nastojati da u ovoj godini izbegne recesiju i imaće rast od 0,5 odsto, uveren je Martonji koji je, kako je naveo, ipak optimista. Mađarska valuta je od prošle jeseni devalvirala za 20 odsto, a u ovom trenutku se jedan evro može kupiti za 311 forinti.

Što se tiče pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom o kreditu, prema Martonjiju, Mađarska teži ka što bržim rešenjem, jer je, kako je naveo, to važno ne samo za Mađarsku, već celu evrozonu i EU.

Unija je ove sedmice saopštila da je fiskalna politika zvanične Budimpešte neodrživa i zapretila tužbom zbog promena u Ustavu za koje navodi da, između ostalog, ograničavaju nezavisnost sudstva, centralne banke i agencije za zaštitu podataka.

MMF očekuje "opipljive korake"

MMF očekuje od Mađarske "opipljive korake" kako bi pokazala da je voljna da sledi politiku koja će doprineti stabilizaciji domaće ekonomije, pre nego što odluči "da li i kada" da otpočne pregovore o finansijskoj pomoći, izjavila je izvršna direktorka MMF Kristina Lagard. "Biće potrebno da MMF vidi opipljive korake koji će pokazati snažnu odlučnost vlade da se angažuje u svim političkim pitanjima koja su bitna za makroekonomsku stabilnost", rekla je Lagardova i dodala da bi podrška evropskih vlasti i institucija takođe bila od ključnog značaja za uspeh razgovora o novom programu pomoći Mađarskoj.

Mađarska je bila prva članica EU koja je 2008. dobila pomoć za spasavanje od stranih partnera, sa MMF na čelu. Doprinos MMF u tom paketu od 20 milijardi evra (25,6 milijardi dolara) Mađarska treba da počne da vraća ove godine.

Međunarodna agencija za kreditne rejtinge Fič, koja je bila poslednja od tri velike rejting agencije koja je ovog meseca snizila rejting Mađarske na neinvesticioni status, saopštila je da bi sporazum sa MMF bio pozitivan za Mađarsku, ali da ne bi automatski doveo do poboljšanja rejtinga.

"Najbolja stvar za Orbana bila bi da prihvati postavljene uslove, što bi svakako imalo kratkoročne politicke posledice, ali bi dalo vreme za popravljanje do sledećih izbora 2014", ocenio je analitičar Peter Kreko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: