Dinar sada jača, uskoro će padati

Saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović kaže da će dinar blago slabiti tokom cele 2012. i da ne bi trebalo očekivati skokovite promene kursa.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 09.01.2012.

17:30

Default images

Đogović je kazao da dodatne negativne posledice na kretanje kursa dinara mogla da imaju dešavanja u evro zoni.

Kako je istakao, dinar je precenjen u odnosu na evro ako se posmatra niska konkurentnost domaće privrede i njene slabe izvozne performanse.

"Vrednost dinara velikim delom održavana je zahvaljujući finansijskim transakcijama odnosno emitovanju hartija od vrednosti Narodne banke Srbije (NBS) i Vlade, što je pospešivalo stvaranja privida makroekonomske stabilnosti i stabilnosti domaće valute", kazao je on. Đogović je ocenio da kada investitori procene da im je rizik ulaganja u srpske hartije od vrednosti veći od profita može doći do skokovitog pomeranja deviznog kursa domaće valute.

"Ako ne dođe do revitalizacije privrede i ako se nastavi zaduživanje javnog sektora kao u protekte tri godine iz predvorja možemo doći na glavnu pozornicu na kojoj se pleše grčki sirtaki", kazao je on.

Dinar sada jača zbog zaduživanja

Istovremeno, ekonomista Ivan Nikolić objašnjava da je ponovno jačanje dinara posledica novog talasa zaduživanja države. Nikolić je kazao da je ulaskom u novu fiskalnu godinu i samim tim računjanjem udela javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) za celu 2012. godinu, otvoren prostor državi za novo zaduživanje.

Kako je istakao, novo zaduživanje samo tokom prve dve sedmice januara moglo bi da iznosi oko 160 miliona evra. Prema njegovim rečima, prošle sedmice je država emitovala obveznice za oko šest milijardi dinara (oko 60 miliona evra) a sutrašnja aukcija planirana je na oko 10 milijardi dinara (100 miliona evra).

Dokle bude postojala percepcija investora da je kupovina zapisa odnosno kreditiranje države povoljno i profitabilno za njih dotle ćemo imati jak dinar, naglasio je.

Taj proces će kad-tad biti završen, verovatno ove godine pošto smo dostigli zakonski definisanu granicu zaduživanja države (od 45 odsto BDP-a), kazao je Nikolić dodajući da je postor za novo zaduživanje vrlo mali.

Kada se to zaustavi imaćemo i značajnije slabljenje dinara, kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: