"Vojvodina stvara, Srbija otima"

Nevladina organizacija Vojvođanski klub ocenjuje da je na delu "svesna diskriminacija" Vojvodine.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 09.01.2012.

17:12

Default images

Oni navode da je zbog toga nivo ekonomske razvijenosti pokrajine po prvi put u istoriji manji od nivoa razvijenosti centralne Srbije.

"Vojvodina siromaši i gubi pozicije unutar Srbije, svesnom diskriminacijom, a ne slobodnim dejstvom ekonomije. Ovo je velika uvreda i poniženje za Vojvodinu", ocenio je Vojvođanski klub.

Vojvodina je postala nedovoljno razvijen region i prvi put u svojoj istoriji je, prema bruto domaćem proizvodu, pala ispod proseka Republike Srbije.

Ta organizacija ističe da je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, BDP po stanovniku u pokrajini u 2009. godini za 4,8 odsto ispod proseka Republike Srbije, što je prvi put posle 1918. godine, a da je za oko 80 odsto manji od beogradskog.

Ta nevladina organizacija je podsetila da je Vojvodina u SFR Jugoslaviji po nivou razvijenosti bila odmah iza Slovenije, a ispred Hrvatske.

Vojvođanski klub je pozvao pokrajinskog premijera Bojana Pajtića da obavesti javnost o zaostajanju Vojvodine i da preduzme "odgovarajuće aktivnosti".

"Tražimo da Vlada Vojvodine predloži mere i da, sa Skupštinom Vojvodine, preduzme aktivnosti za prevazilaženje sramotnog zaostajanja Vojvodine u Srbiji", piše u saopštenju.

U pismu, koje je potpisao predsednik Vojvodjanskog kluba Đorđe Subotić, zatraženo je da predsednik pokrajinske vlade obavesti javnost o takvom stanju u pokrajini i da preduzme određene aktivnosti.

"Vojvodina siromaši i gubi pozicije unutar same Srbije svesnom diskriminacijom, a ne slobodnim dejstvom ekonomije", ocenjuje Vojvođanski klub, dodajući da "Vojvodina ne može toliko da stvori koliko Srbija može da joj otme".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

136 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: