Petrović: Navodnjavanje se isplati

Ministar poljoprivede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović izjavio je da je 50 miliona evra obezbeđeno u budžetu za navodnjavanje.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 09.01.2012.

11:50

Default images

On je naveo da je Srbija među poslednjima u Evropi po procentu zemljišta koje navodnjava, zbog čega izgubi najmanje pola milijarde evra godišnje.

Petrović je, gostujući na TV Pink, rekao da će direkcija za vodoprivredu i uprava zemljišta moći da se zaduže za pet milijardi dinara, što predstavlja početak velikih radova u sistemu za navodnjavanje.

Prema njegovim rečima, da bi se od sadašnjih 100.000 hektara došlo na 1,1 miliona navodnjavanih hektara, što je moguće učiniti za četiri godine, potrebno je manje od milijardu i po evra investicija.

Petrović je najavio da će biti očišćeni svi postojeći kanali i da će 75.000 porodica, odnosno na 135.000 hektara zemljišta, biti omogućeno navodnjavanje.

On je najavio da se za prolećnu setvu priprema set mera koji će biti kombinovan sa prošlogodišnjim podsticajima da bi proizvođači mogli pod dobrim uslovima da dođu do goriva, veštačkog đubriva i semena.

"Imaćemo kombinaciju do kraja januara koju ćemo pretočiti u uredbe", najavio je Petrović i dodao da će prolećna setva početi u drugoj polovini februara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: