Azerbejdžanske pare za put do mora

Ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić najavio je da će se u 2012. realizovati svi projekti koji su početi i ispuniti ranije usvojeni planovi.

Izvor: Dnevnik

Ponedeljak, 09.01.2012.

09:53

Default images

Koridor 10, koji je jedan od najznačajnijih velikih projekata, mogao bi se, prema najnovijim procenama, u potpunosti završiti do kraja 2015, a poslednji kilometri asfalta izgradiće se na južnom kraku.

Osim Koridora 10, ove godine ulagaće se i u izgradnju Koridora 11 koji će povezati Srbiju sa Crnom Gorom i južnim Jadranom. Mrkonjić objašnjava da je autoput Beograd - južni Jadran ključna deonica Koridora 11 koji će povezati luke na Jadranu s lukama na Dunavu i mrežom panevropskih koridora i biće najkraća veza Mađarske i Rumunije preko Srbije i Crne Gore s južnom Italijom i Albanijom.

Projekat izgradnje ovog autoputa je star više od tri decenije, a prvo gradilište otvoreno je u avgustu prošle godine na deonici od Uba do Lajkovca u dužini od 12,5 kilometara i trebalo je da se radovi okončaju do 26. decembra.

Ministar Mrkonjić kaže da će u narednih mesec dana biti raspisani tenderi za izgradnju još dve deonice budućeg autoputa prema južnom Jadranu - od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga, ukupne dužine oko 50 kilometara, a vrednost radova na obe deonice je oko 250 miliona evra. Kako kaže, radiće naše firme.

Autoput ide od Beograda preko Obrenovca, Lajkovca, Ljiga, Požege, Arilja, Peštera, Berana i Podgorice do Bara, a još je sporan ulazak u Beograd i dilema je da li će ići levom ili desnom obalom Save.

U planu je izgradnja 250 mostova, 62 tunela, 13 denivelisanih raskrsnica i jedan granični prelaz, a projektovana brzina je od 100 kilometara na čas u brdovitom i planinskom predelu, do 120 kilometara u ravnici. Prognozira se da će 2020. ovom saobraćajnicom dnevno prolaziti do 40.000 vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: