Privatizovane firme na dobitku

Analiza efekata privatizacije od 2000. do danas pokazala je da privatizovane firme imaju bolje rezultate od onih koje nisu dobile vlasnika.

Izvor: Tanjug

Sreda, 04.01.2012.

08:12

Default images

Prema rečima Vladislava Cvetkovića direktora Agencije za privatizaciju, koja je ovu analizi i sprovela prihodi privatizovanih preduzeća su za 75 odsto veći nego u trenutku privatizacije, dok su neprivatizovana preduzeća ostala na istom nivou.

Vrednost imovine u privatizovanim preduzećima porasla je za oko 60 odsto, što je praktično posledica novih investicija koje su došle u ta preduzeća, dok je sa druge strane u neprivatizovanim firmama konstantno prisutno gubljenje materijalne supstance, usled gubitaka. Kada je reč o zaposlenosti, istraživanje je pokazalo da je do pada došlo gotovo u svim preduzećima, i kod onih koja su privatizovana po Zakonu o svojinskoj transformaciji do 2000. godine i po Zakonu o privatizaciji nakon te godine, kao i u neprivatizovanim preduzećima.

Cvetković je istakao da je privatizacija neminovnost da bi se očuvali kapaciteti privrede, a da sve suprotno vodi u derogiranjekapaciteta tih preduzeća.

Prema njegovim rečima, Agencija je već započela da analizira portfolio firmi koje su ostale neprodate.

"To je oko 450 preduzeća, gde ćemo dati jasne smernice koja preduzeća imaju ekonomsku opravdanost i za koje zaista vredi da se založi država i da se u nekom kriznom periodu pomognu, ali samo zato što imaju tržišnu verifikaciju u budućnosti", rekao je Cvetković.

Inače, analiza efekata privatizacije sprovedena je povodom deset godina postojanja i rada Agencije za privatizaciju.

Istraživanje je sprovedeno na 1900 preduzeća, a uzorak je obuhvatio firme koje su privatizovane, ona koja nisu prošla privatizaciju i firme kod kojih je raskinut ugovor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: