Železnice zajme 1,2 milijarde EUR

Srpske železnice planiraju u 2012. da povuku oko 1,2 milijarde evra kredita za razvoj železničke infrastrukture i nabavku novih vozova.

Izvor: Tanjug

Sreda, 28.12.2011.

14:47

Default images

Železnice su ove godine prevezle oko 6,1 miliona putnika i 12,6 miliona tona robe, što je nešto manje u putničkom, a nešto više u teretnom saobraćaju nego u 2010. godini, izjavio je generalni direktor Železnica Srbije Milovan Marković.

"BG vozom" se, pored toga, prevozi dnevno oko 25.000 putnika, naveo je Marković podsetivši da je to zajednički projekat Železnica Srbije i grada Beograda. Zamenik generalnog direktora Predrag Janković je kazao da železnice imaju mogućnost da povuku planirane kredita, jer su u budžetu obezbeđene garancije.

Janković je kazao da je za vraćanje srpskih pruga na projektovane brzine potrebno uložiti oko 350 miliona evra, s obzirom da je prosečna brzina vozova u putničkom saobraćaju svega 45 kilometara na sat, a u teretnom 25.

On je naveo da je na primer između Beograda i Subotice projektovana brzina od 113 kilometara na sat, a da vozovi idu na toj deonici u proseku ispod 70 kilometara na sat.

Godišnje je, prema njegovim rečima, planiran remont oko 190 kilometara pruge, ali zbog nedovoljnih finansijskih sredstava u prethodnom periodu nije remnotovano ni 50 odsto.

Predstavnici Železnica Srbije su najavili da će u idućoj godini nastaviti početu transformaciju u holding kompaniju i modernizovanje železničkog sistema u cilju efikasnijeg i profitabilnijeg poslovanja.

U narednih osam do 10 godina na trasi železničkog Koridora 10 pruga bi trebalo da bude potpuno modernizovana i vozovi će moći da idu brzinama od najmanje 160 kilometara na sat.

Ove godine je raspisan tender za za izgradnju 11 kilometara dvokolosečne pruge Gilje - Ćuprija za brzine od 160 kilometara, na deonici pruge Beograd-Niš i do kraja marta bi trebalo da krenu radovi.
Železnice imaju potpisan ugovor o novom kreditnom zaduženju kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od čega je 35 miliona evra namenjeno za modernizaciju nekoliko deonica na Koridoru 10, a 65 miliona za nabavku novih višesistemskih lokomotova.

U narednoj godini biće potpisan i ugovor za isporuku oko 25 elektromotornih vozova u vrednosti od 100 miliona evra, što će takodje finansirati EBRD. Železnice će nastaviti modernizacije pruge od Stare Pazove prema Novom Sadu, za šta je obezbedjeno 200 miliona evra od Evropske investicione banke (EIB).

Za modernizaciju pruge od Niša do Dimitrovgrada, koja jedina na celom Koridoru 10 nije elektrificirana, železnice su pred potpisivanjem ugovora sa Češkom i njihovim konzorcijumom za početak radova.

Ruskim kreditom od 800 miliona dolara namenjenom železnici biće finansirana izgadnja drugog koloseka na deonici Beograd-Pančevo, nabavka još dvadesetak novih dizel ruskih vozova u vrednosti od 100 miliona dolara, nastavak izgradnje pruge Valjevo - Loznica, kao i rekonstrukcija pruge na šest deonica na Koridoru 10 u ukupnoj dužini oko 110 kilometara.

Pored toga, srpske železnice pregovaraju i o državnom kreditu Kuvajta, kao i 45 miliona evra nemačkog kredita za modernizaciju i elektrifikaciju pruge Pančevo-Vršac-granica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: