Fruška gora uskoro dobija tunel

Prema novom planu, tunel kroz Frušku goru biće dug 1,9 kilometara dok bi izgradnja koštala oko 38 miliona evra. Zainteresovani strani investitori se već javili.

Izvor: B92

Sreda, 28.12.2011.

13:00

Default images

Naime, Regionalnim prostornim planom AP Vojvodine i Master planom razvoja Fruške gore do 2022. godine stvorili su se zakonski okvir za probijanje tunela i izgradnju obilaznice oko Iriga.

Tako će obilaznica oko Iriga umesto ranije predviđena tri kilometra, biće duga 5,5 kilometara. U pokrajinskoj vladi najavljuju da bi realizacija ovih kapitalnih investicija trebalo da počne već u prvoj polovini sledeće godine.

Na ovaj plan Vojvodina je čekala 33 godine, dok je u njegovoj izradi učestvovalo više od 80 stručnjaka.

Prema rečima pokrajinske sekretarke za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine Dušanke Sremački jedan od najznačajnijih segmenata projekta predstavlja infrastrukturni koridor M21 Novi Sad – Ruma–Šabac.

"Fruška gora je jedini nacionalni park kroz koji dnevno prođe 20.000 vozila, a ukoliko se nastavi ovim tempom verovatno da to neće biti još dugo. Nakon više od dve decenije neispunjenih obećanja smatramo da je konačno došlo vreme da se ovaj problem reši. Svedoci smo mnogih teških saobraćajnih nezgoda u kojima je bilo izgubljenih života, a potpuno su ruinirani brojni objekti, ne samo starije već i novije gradnje", naglašava Vladimir Petrović, predsednik opštine Irig.

Više od 8.000 vozila su teški kamioni, koji prolaskom ovim putem izbegavaju naplatu putarine. Da su je plaćali u samo prethodne tri godine, bilo bi dovoljno novca da se izgradi i tunel i obilaznica oko Iriga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: