GSP kupuje još 150 novih autobusa

GSP trenutno ugovara kupovinu 150 novih zglobnih autobusa od Ikarbusa, a prvih deset novih vozila na gas biće u saobraćaju već od januara.

Izvor: Novosti

Utorak, 27.12.2011.

23:46

Default images

Stanje u najvećem gradskom prevozniku nije idealno, ali je za proteklih 12 meseci prihod povećan, a troškovi smanjeni.

Mileta Radojević, generalni direktor GSP Beograd, kaže da je zatekao gubitak od tri milijarde dinara, a očekuje da na kraju ove godine neće biti veći od milijardu.

"S obzirom na to da je minus za dve milijarde manji nego lane i 3,5 milijardi manji od onoga što je predviđeno planom poslovanja, to je svakako uzlazni trend poslovanja", navodi on i najavljuje obnovu voznog parka. "Trenutno se ugovara kupovina 150 novih zglobnih autobusa od Ikarbusa, a prvih deset novih vozila na gas biće u saobraćaju već od januara", najavio je Radojević.

On objašnjava da "autobusi sa pogonom na gas stvaraju uštedu u kupovini goriva i smanjuju zagađenje u vazduhu. Kada bi svi autobusi bili ovog tipa ušteda na mesečnom nivou bila bi 1,7 miliona evra. U planu je da se tokom naredne tri godine vozni park Karaburma potpuno prebaci na gasni pogon".

U ovom preduzeću očekuju da će novim sistemom naplate povećati prihode za oko 200 miliona dinara mesečno.

"Mesečni prihodi GSP trenutno iznose oko 700 miliona dinara, a sa uvođenjem novog sistema, koji bi trebalo da iskoreni šverc u javnom prevozu, mesečni prihod trebalo bi da bude oko 900 miliona ili čak milijardu dinara. Uvođenjem Busplus sistema Direkcija za javni prevoz više će brinuti o prihodima, pa će GSP da se posveti kvalitetu usluga i bezbednosti putnika", ističe prvi čovek GSP.

Raspodela sredstava biće kao i do sada - GSP će dobijati 75 odsto prihoda, a ostali prevoznici 25 odsto. Ali pošto je u pitanju moderan sistem koji će da broji putnike, u budućnosti preraspodela sredstava zavisiće od broja prevezenih putnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: