Svet "lud" za novih 2.000 RSD /FOTO

Nedavno predstavljena novčanica od 2.000 dinara, prema tvrdnjama numizmatičara, zbog neobičnog izgleda je postala veoma tražena među kolekcionarima u Evropi.

Izvor: B92

Utorak, 27.12.2011.

15:47

Default images

Numizmatičari koji su pregledali više od hiljadu novčanica koje su korišćene u poslednjih 150 godina, kažu da ni na jednoj nisu našli da je lik osobe potpuno okrenut državnim obeležjima, i da gleda van novčanice kao što je to slučaj sa likom našeg naučnika Milutina Milankovića na apoenu od 2.000 dinara. "Ceo dan me zovu iz zemalja bivše Jugoslavije, inostranstva, svi hoće da imaju novu novčanicu. Nove pare su uvek interesantne, ali ne ovoliko. Pošto postoji mogućnost da se novčanica od 2.000 dinara sa likom Milutina Milankovića povuče, interesovanje je mnogo veće. Kada bih sada imao hiljadu komada, verujem da bi ih sve razdelio", kaže Zoran Ilić, predsednik Srpskog numizmatičkog društva.

Ipak, u Narodnoj banci Srbije kažu da to nije tačno i da novčanica neće biti povučena iz upotrebe.

Inače, sličan profil Milutinu Milankoviću imaju i likovi koji se nalaze na apoenima britanske funte i američkog i australijskog dolara

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: