Nova godina nosi nova poskupljenja

Kad prođe euforija novogodišnje noći, građane Srbije će iza ćoška odmah sačekati poskupljenja pojedinih proizvoda, a posebno onih čije cene zavise od akciza.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.12.2011.

23:35

Default images

Do sada se najavljivalo skuplje gorivo, struja, računari, cigarete, alkoholna pića, struja i komunalne usluge...

Usklađivanja akciza s rastom troškova života uticaće i na rast cene goriva u sledećoj godini. Zbog toga bi cena benzina na pumpama u Srbiji mogla da bude viša za pet dinara, a dizela za tri i po dinara po litru.

Benzin bi, dakle, u 2012. godini mogao da dostigne cenu od 140 dinara po litru, a litar evrodizela bi mogao da košta i 142 dinara. Srbija bi tokom sledeće godine mogla da uđe u Svetsku trgovinsku organizaciju, što bi značilo da više neće smeti akcizama da štiti domaće proizvođače. Prema nekim najavama, već od januara bi moglo da se očekuje i poskupljenje električne energije po kilovatu. Akcize će, sasvim je izvesno, uticati i na poskupljenje alkoholnih pića i cigareta.

Kompanija "Filip Moris" već je najavila da će njene cigarete poskupeti za pet do 10 dinara po pakli.

Ekonomista Instituta za istraživanje tržišta Saša Đogović kaže da će ta poskupljenja biti jednokratan pomak napred u inflacionim tokovima.

"Posle prvog tromesečja 2012. godine treba računati s opadanjem inflacionih tenzija usled opadanja cena primarnih proizvoda na svetskom tržištu, ali i slabe domaće tražnje. Inflacija bi zaista mogla da završi na projektovanih šest odsto ili čak i ispod tog nivoa", procenjuje Saša Đogović.

On objašnjava da, ako poljoprivredni rod u 2012. godini bude na nivou 2011, neće biti faktora koji će dizati inflaciju na više kvote.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: