Cvetković: Nećemo se još zaduživati

Premijer Srbije Mirko Cvetković kaže da će skoro ceo planirani deficit državnog budžeta za 2012. od 140 milijardi dinara biti uložen u kapitalne investicije.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 26.12.2011.

13:54

Default images

Premijer je obrazlažući predlog budžeta za iduću godinu u Skupštini Srbije kazao da će to obezbediti da se deficit uloži u razvoj Srbije.

"Budžet za 2012. godinu je antikrizni i podrazumeva aktivne mere podrške poljoprivredi, privredi, subvencije i povoljne kreditne linije, a ne planira se povećanje poreza niti uvođenje bilo kojih dodatnih nameta", kazao je on. Cvetković je rekao da su planirani ukupni prihodi budžeta Srbije za 2012. godinu od oko 750 milijardi dinara i rashodi do 890 milijardi dinara.

Deficit budžeta, dodao je on, na republičkom nivou iznosiće 140 milijardi dinara, dok će konsolidovani deficit budžeta, koji uključuje i budžete fondova i lokalnih samouprava, iznositi 152 milijarde dinara, odnosno 4,25 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Premijer je ukazao da je deficit niži nego što dozvoljavaju fiskalna pravila, što smanjuje potrebu za zaduživanjem države u narednoj godini.

Premijer je izrazio očekivanje da će kroz iscrpnu raspravu parlament doći do budžeta koji će omogućiti da se Srbija suoči sa krizom i sa što manje posledica prođe kroz nju.

On je naveo da je Vlada Srbije zbog ekonomske krize prepolovila projektovanu stopu privrednog rasta u 2012. godini na 1,5 odsto. Prema rečima Cvetkovića, najveći deo budžeta odnosno 41,8 odsto iznose troškovi za socijalnu zaštitu. Cvetković je rekao da je u troškove državne kase uračunata i povišica plata i penzija koja će biti u aprilu i oktobru, za ukupno oko 5,5 odsto.

U ukupnim budžetskii rashodima, predvidjenim u iznosu od 890 milijardi dinara, udeo troškova za javni mir i bezbednost biće 15,3 odsto, koliko je namenjeno i obrazovanju i nauci.

Troškovi budžeta za podsticaje privredi, poljoprivredi i zapošljavanju imaće učešće od 10,4 odsto, a 3,8 odsto su transferi Vojvodini i lokalnim samoupravama.

Prema rečima Cvetkovića, tri odsto budžeta predviđeno je za administrativne troškove izvršne vlasti, a 10,4 odsto ostali troškovi koji uključuju izdvajanja za kulturu i zaštitu životne sredine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: