Neće niže marže, traže komisiju

Unija poslodavaca Srbije zatražiće formiranje stručne komisije za utvrđivanje realne visine marži na osnovne životne namernice.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.12.2011.

13:09

Default images

Kako se navodi u saopštenju, Sektor trgovine UPS-a zatražiće formiranje te komisije kako bi se utvrdilo pravo stanje marži i cena i izbegla proizvoljna tumačenja i uopštavanja u javnosti, "koja nanose veliku štetu trgovinskim kompanijama".

"Ministarstvo poljoprivrede i trgovine Srbije nas je obavestilo da se priprema uredba kojom bi trgovačka marža na osnovnim životnim namirnicama bila ograničena na 10 odsto, na osnovu pretpostavke da trgovačke kuće na osnovnim životnim namirnica zaračunavaju neopravdano visoke marže", navodi se u saopštenju. Dodaje se da se predviđena uredba odnosi na prodaju šećera, mleka, mesa i hleba.

"S obzirom da u trgovini robe široke potrošnje ne postoje monopolske trgovačke organizacije, niti bilo kakav poremećaj u snabdevanju tržišta smatramo da ne postoje zakonske osnove za donošenje ovakve uredbe i da ne mogu postojati jedna pravila za trgovinu, a druga pravila za sve ostale učesnike u snabdevanju građana", navodi se.

UPS naglašava i da u srpskoj trgovini više od 50 odsto prometa se obavlja u tradicinalnoj trgovini (porodične trgovačke radnje) i ove radnje bi bile prve žrtve ovakve uredbe.

"Dok velike trgovinske organizacije imaju širok prodajni asortiman koji omogućava da se negativni efekti ograničenih marži amortizuju skupljom prodajom drugih proizvoda, kod tradicionalne trgovine prodaja osnovnih životnih namirnica i cigareta čini i preko 80 odsto ukupne prodaje tako da one nemaju mogućnost da amortizuju ovaj udar", upozorava UPS.

Rezultati ove uredbe, kako se dodaje u saopštenju bili bi dalji rast velikih preduzeća, smanjenje broja malih i srednjih preduzeća porast nezaposlenosti, porast sive ekonomije, smanjen budžetski priliv, kao i povećanje opšteg nivoa cena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: