NIS ulaže 1,5 mlrd.€ i pravi struju

NIS planira da u naredne tri godine investira u poslovanje 1,5 milijardi evra, isti iznos koji je uložen u razvoj kompanije od 2009 do 2011. godine.

Izvor: Danas, Dnevnik

Ponedeljak, 26.12.2011.

11:48

Default images

Najznačajnija investiranja odnosiće se na projekte u oblasti istraživanja i proizvodnje sirove nafte, modernizaciju prerađivačkog kompleksa NIS-a, kao i razvoj mreže benzinskih pumpi.

Osim u razvojne projekte u zemlji, NIS će uložiti i u zemlje u regionu, u Rumuniju, Bugarsku i Bosnu i Hercegovinu. Modernizacija rafinerije u Pančevu će biti završena u planiranom roku, do kraja 2012. godine, iako je taj projekat, po obimu radova i broju novih postrojenja prerastao prvobitni plan.

Gaspromnjeft je u taj projekat do sada uložio više od 300 miliona evra, od predviđenih 547 miliona evra.

Gledano dugoročno, u planu su dva strateška projekta koja će, pre svega, zavisiti od stabilnosti poslovnog ambijenta u Srbiji: otvaranje linije za proizvodnju baznih ulja u rafineriji Novi Sad i konverzija mazuta u kvalitetnije, bele derivate.

Takođe, NIS će do 2020. godine investirati oko 150 miliona evra u oblast geoloških istraživanja, koja obuhvataju seizmička ispitivanja i istražno bušenje u Srbiji.

Osim razvoja poslovanja u oblasti nafte i gasa, kompanija planira da u narednim godinama ulaže i u proizvodnju električne energije i tako se transformiše u energetsku kompaniju.

U skladu sa tim, u okviru NIS-a, formiran je novi organizacioni deo koji će se baviti energetikom, a u cilju povećanja korišćenja obnovljivih izvora energije, sunca, vetra i geotermalnih izvora. Jedan od prioriteta je i gasna kogeneracija, odnosno proizvodnja toplotne i električne energije iz gasa.

U jedan od glavnih prioriteta poslovanja NIS-a spada i zaštita životne sredine. Kapitalna ulaganja u ekologiju u 2011. iznose 3,5 milijardi dinara.
Prema usvojenoj desetogodišnjoj strategiji razvoja, kompanija posvećuje veliku pažnju internom razvoju. I ove godine je uloženo 146 miliona dinara u razvoj ljudskih kadrova. U NIS-u je formiran pravi internacionalni tim, tako da danas u kompaniji rade državljani 22 zemlje.

NIS kontinuirano povećava bezbednost svoje proizvodnje, sprovodi redovne obuke zaposlenih u oblasti zaštite na radu, o čemu svedoči podatak da je za 22 odsto smanjen broj povreda na radu u ovoj godini u odnosu na prošlu.

Modernom imidžu kompanije doprinosi primena novih tehnologija u sprovođenju geološko-istražnih radova, automatizacija benzinskih pumpi, uvođenje novih metoda za povećanje energetske efikasnosti, kao i posedovanje sopstvenog Naučno-tehničkog centra.

Ispunjavanjem strateških ciljeva NIS-a procenjuje se da bi tržišna kapitalizacija kompanije sa sadašnjih milijardu dolara, krajem 2013. mogla biti utrostručena, i da bi do 2020. dostigla 10 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: