Od Ikee tržni centar, nema fabrike

Švedska fabrika nameštaja "Ikea" sredinom 2012. godine počeće sa gradnjom svog prvog tržnog centra u Srbiji koji će biti otvoren tokom 2013. godine.

Izvor: B92

Nedelja, 25.12.2011.

11:24

Default images

Lokacija tržnog centra u Beogradu biće uz autoput ka Hrvatskoj, ali još nije precizirano gde će se robna kuća tačno nalaziti.

Država se obavezala da do marta 2012. obezbedi sve neophodne uslove, odnosno sve potrebne dozvole i obavi prenamenu zemljišta na novoj lokaciji. S druge strane, Vlada Srbije prihvatila je i da deo dogovora ne bude izgradnja “Ikeine” fabrike u Srbiji.

Predstavnicima švedske kompanije ovo je nuđeno tokom višegodišnjih pregovora, čak je i zahtevano kako bi zemljište za robne kuće dobili bez tendera, ali su predstavnici “Ikee” to uporno odbijali.

Kako B92 nezvanično saznaje, najozbiljnije se razmatra da to bude na lokaciji na Bežanojskoj kosi, pored Kike.

Ono što jeste sigurno to je da IKEA neće biti građena na nekoj od lokacija koje su do sada pominjaneu medijima, kao što su Institut za stočarstvo u Zemunu ili područje oko naplatne rampe Bubanj Potok.

Iz “Ikee”, al ii z Ministarstva životne sredine prostornog planiranja i rudarstva stigla je potvrda da su pregovori u toku, dok niko nije imao komentar kada je u pitanju lokacija tržnog centra. Sporazum sa Ikeom još nije preciziran, a konačan sud o toj investiciji moći će da se da tek kada budu saopšteni svi detalji budućeg ugovora sa Šveđanima.

Prema rečima ekonomiste Gorana Nikolića, dobra je okolnost što Ikea već sarađuje sa domaćim proizvođačima, te da je vrlo verovatno da će se ta saradnja i proširiti.

Nikolić navodi da treba imati u vidu da dolazak još jednog maloprodavca, pa se samim tim povećava konkurencija.

Ipak, Nikolić navodi da na srpskom tržištu skoro i da nema domaćih kuća, pa je priča o tome da će se značajno povećati uvoz upitna.

“Činjenica je da svaki strani lanac kada dođe u našu zemlju poveća udeo stranih robnih marki, a pošto ima i svoje robne marke to je sasvim normalno” , objašnjava Nikolić.

Prve kupce budući Ikein tržni centar mogao bi da primi tokom 2013 godine. Nakon Beograda, planira se i izgradnja tržnih centara u Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu.

Prvi plan o investiranju Ikee u Srbiju predstavljen je još u jesen 2007.

Kako je regionalni direktor Ikee Dragan Skalušević jednom prilikom rekao, prvih godinu dana niko iz Vlade konkretno nije reagovao na to osim što je u javnosti govorio da Ikea dolazi u Srbiju. S

a „Ikeom” je u poslednje tri godine pregovaralo više ministara u Vladi Srbije, a pregovori su u nekim trenucima bili toliko teški da je jedan od ministara u besu napuštao sastanak. Jedno vreme pregovori su bili u potpunom zastoju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

109 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: