Vlada mora da reši domaće zadatke

Sledeća godina za privrednike u Srbiji biće neizvesna i teška i zbog toga vlada treba da se okrene rešavanju domaćih zadataka u ekonomiji.

Izvor: B92

Utorak, 20.12.2011.

19:12

Default images

To treba uraditi bez obzira na to kako se odvija proces pridruživanja Evropskoj uniji, kažu privrednici za B92.

Predsednik Udruženja korporativnih direktora Srbije Toplica Spasojević istakao je da vlada ima težak zadatak, s obzirom na to da je Srbija bila u krizi i pre krize.

On je naveo i da se očekuju rezultati nedavno održanog sastanka privrednika sa najvišim predstavnicima vlasti, predsednikom republike Borisom Tadićem i premijerom Mirkom Cvetkovićem i drugim državnim zvaničnicima. "Vreme će pokazati, mi imamo još poprilično do izbora, šest meseci je dug period za administraciju da može da reaguje. Prošlo je svega desetak dana od tog sastanka, ali videćemo kada će da se formira radna grupa. Ukoliko se ona ne osnuje do Nove godine, to će značiti da je prekršeno neko zadato obećanje", naveo je Spasojević koji je i predsednik kompanije "ITM Group".

Ovaj privrednik očekuje da ekonomske teme u Srbiji dobiju apsolutni prioritetet. "Ako uspemo u to da ubedimo vladu i narod, onda smo veliku stvar učinili da stavimo ekonomiju na dnevni red", kazao je Spasojević.

Spasojević je naglasio i da ne vidi ništa loše u tome što se predstavnici vlasti sastaju sa grupama privrednika, jer je, kako je ocenio "komunikacija neophodna" te je jedino važno da ona vodi ka cilju, a to je popravljanje ambijenta za poslovanje.

On je istakao da bi jedno od rešenja bilo osnivanje razvojne banke koja bi sa poslovnim bankama finansirala projekte u privredi.

Srbija nije "bez razloga 94 po konkurentnosti"

Potpredsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević naglasio je da u Srbiji treba sprovesti strukturne reforme, što podrazumeva i značajne promene u poreskom sistemu Srbije.
Već dugi niz godina, privrednici traže da se smanje porezi i doprinosi na zarade i to je, po njegovoj oceni, neophodna mera ukoliko se ne želi da broj nezaposlenih raste.

Takođe, potrebno je smanjiti broj različitih nameta koji opterećuju privredu. "Pri ovakvim stopama poreza i doprinosa, sa 130 različitih nameta, nemoguće je raditi u ovakvom sistemu", ocenio je Knežević.

On je rekao i da Srbija nije "bez razloga 94 po konkurentnosti" ako se ima u vidu da je "ovde pogrešna poreska politika i da je jeftino posedovati a skupo raditi".

"Nismo mi bez razloga zemlja bez investicija, i ne samo da inostrani ulagači ne mogu investirati, već i mi nemamo u šta ulagati svoj novac zato što je ovde pogrešna poreska politika u kojoj je jako jeftino posedovati, a skupo raditi", ocenio je on.

Ovaj privrednik je za razliku od Spasojevića najavio mogućnost novih otpuštanja jer, kako je rekao, usled opterećenja poslovanja nije u stanju da isplaćuje zaposlenima pristojne zarade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: