Banke od marta kontrolišu doprinose

Do marta iduće godine biće odložena primena propisa po kojima će banke moći da obustave isplatu zarada ukoliko poslodavci ne uplate poreze i doprinose.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 20.12.2011.

16:52

Default images

Premijer Srbije Mirko Cvetković kaže da je kratak rok da bi banke od januara mogle da primenjuju nove propise koji se odnose na uplate poreza i doprinosa.

Cvetković je naveo da zakon nije dobro protumačen i da banke mogu dobrovoljno da odluče da li će da uđu u taj sistem, naglašavajući da to nije njihova obaveza, već stvar izbora.

On je objasnio da banke neće biti obavezne da obustavljaju isplatu zarada za zaposlene u firmama koje ne plaćaju poreze i doprinose, ali će imati zaradu ako prihvate nove poslove. Kontrolu uplata poreza i doprinosa, kako je rekao premijer, i dalje će obavljati Poreska uprava.

Vlada Srbije usvojila je u početkom decembra Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji kojima je, pored istovremene uplata zarada i poreza i doprinosa predviđena i jednostavnija procedura za reprogram poreskih obaveza i objavljivanje spiska najvećih dužnika.

Podaci Penzijsko-invalidskog fonda pokazuju, inače, da oko 40 odsto poslodavaca nije u zakonskom roku dostavilo dokaze o redovnoj isplati doprinosa za zaposlene tokom 2010. godine.

Od 215.000 poslodavaca dokaze o uplati doprinosa dostavilo je 130.000, odnosno približno 60 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: