Nemačka odgovorno smanjuje dug

Nemačka će ove godine uspeti da značajno smanji javni deficit, ali teško da će takav scenario ponoviti 2012. i 2013, ocenila je Bundesbanka.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.12.2011.

17:01

Default images

U izveštaju banke se navodi da bi "deficit u Nemačkoj ove godine trebalo da se spusti na oko jedan odsto, nakon što je 2010. porastao na 4,3 odsto", prenela je agencija AFP.

Ključni faktori koji stoje iza poboljšane slike nemačkih javnih finansija uključuju pozitivne rezultate najveće evropske privrede i povećan priliv poreskih prihoda koji iz njih proizilazi. Međutim, globalno ekonomsko usporavanje izazvano dužničkom krizom u evrozoni znači da će deficit "biti gotovo nepromenjen" i 2012. i 2013, čak i ako bude zabeleženo "blago smanjenje strukturnog deficita", navodi se u izveštaju Bundesbanke.

Prema najnovijim prognozama nemačke vlade, za ovu godinu je predviđen pad budžetskog deficita na 1,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok bi deficit 2012. i 2013. trebalo da iznosi jedan odnosno 0,7 odsto.

Ukupan nivo duga Nemačke prošle godine je iznosio 83,2 odsto BDP-a, što je dosta iznad limita od 60 odsto dogovorenog Mastrihtskim ugovorom. Dug bi ove godine "vrlo verovatno" mogao da bude smanjen na 81 odsto, ocenila je Bundesbanka.

Međutim, iako će ukupan nivo duga nastaviti da se smanjuje u naredne dve godine, "on će ipak ostati znatno iznad granice od 60 odsto", predviđa nemačka centralna banka.

Nakon ovogodišnjeg rasta BDP-a od tri odsto, očekuje se da će privreda napredovati svega 0,6 odsto 2012, a zatim 1,8 odsto 2013, "pod pretpostavkom da neće doći do značajnijeg pogoršanja dužničke krize", zakljucila je banka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: