Srpski budžet po meri politike

Budžet za sledeću godinu državne službe dočekuju u različitom raspoloženju - neki su dobili više, a neki će u predizbornu godinu sa još manje novca.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.12.2011.

16:16

Default images

I ovo pitanje je u Srbiji ipak - političko, jer kako kaže potpredsednik Vlade, pisanje budžeta bilo je stranačka borba.

"Ja nisam prešao u boksere", kaže vicepremijer Ivica Dačić.

Nije ministar policije ni morao u boksere, a njegovo ministarstvo sledeće godine imaće više novca. Policajci su više para dobili zbog novog kolektivnog ugovora koji im donosi veća prava pa ministar kaže da nema razloga za štrajk ali i opisuje kako se u Srbiji dele državne pare. "Pošto stranke učestvuju u budžetu, svaka stranka ima neka svoja ministarstva gde misli da je važno da ima sredstva. Ja sam se najviše zalagao za policiju! Iako nemam tu neki stranački interes, mislim da bi bio red da policija to pitanje reši zato što je to važno za sve građane", kaže Dačić.

"Oko nekih stvari naprosto postoje mogućnosti nekih diskrecionih prava kako će se sredstva raspodeliti i na kraju se to svede na to šta će se postići koalicionim dogovorima, ko u tim koalicionim dogovoru može više ili manje da ucenjuje", kaže Đorđe Vuković iz Cesida.

Kako dodaje, od kad imamo koalicione vlade u Srbiji, različiti partneri u tim koalicionim vladama pokušavaju da se preko budžeta koji su nešto veći pormovišu a naročito će to biti aktuelno u godini pre izbora.

Analitičari kažu da je tako nešto normalno svuda u svetu, ali da je jedna stvar jako bitna - a to je odmerenost u političkim apetitima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: