Britanija plaća za spas evrozone?

Britanski premijer Dejvid Kameron suočiće se danas sa zahtevima za učestvovanje sa 30,9 milijardi evra u novom paketu pomoći zemljama evrozone.

Izvor: B92, business.hr

Ponedeljak, 19.12.2011.

14:49

Default images

Naime, ministri finansija EU pokušaće da usuglase novi zajam MMF-u u vrednosti od 200 milijardi evra sa ciljem spašavanja zajedničke valute.

Tri četvrtine novca očekuje se od zemalja evrozone, ali od Britanije će, također, biti traženo da osigura sredstva od 30,9 milijardi evra.

Čelnici EU očekuju da britanski poreski obveznici budu drugi najveći "donatori" ovom paketu pomoći, posle Nemačke, a u ravni sa Francuskom. Svaki nagoveštaj da će Britanija platiti više za pomoć zemljama u dugovima izazvaće ljutnju torijevskih evroskeptika, posebno ako zemlje evrozone ne plate svoj deo.

Boris Džonson, gradonačelnik Londona, kaže da će se evrozona najverovatnije raspasti u narednih 12 meseci. "Bio bih zapanjen ako budemo svi sedeli ovde naredne godine, a evro ne pretrpi neke promene", rekao je.

Međutim, zamenik premijera Nik Kleg je upozorio evroskeptike da ne treba sa radošću predviđati propast evra jer to će ugroziti živote miliona ljudi.

Kameron i ministar finansija Džordž Ozborn svesni su da pitanje osiguranja sredstava pomoći za evrozonu može biti”toksično” jer Britanija nije članica te grupe. Ipak, oni su upozorili da će britanska ekonomija pretrpeti veliku štetu raspadom jedinstvene valute.

Britanski premijer, koji na samitu EU nije prihvatio plan promene sporazuma Unije čiji je cilj da se spase zajednička evropska valuta, više puta je ponovio obećanje da neće direktno finansirati fond za pomoć prezaduženim članicama.

Britanija se do danas već obavezala na zajmove i garancije za Grčku, Irsku i Portugaliju u vrednosti od 14,3 milijarde evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: