Narodne kuhinje "u modi" u Grčkoj

Složena finansijska i ekonomska kriza u Grčkoj dovela je mnoge građane rub siromaštva, kakvo se ne pamti godina neposredno posle Drugog svetskog rata.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.12.2011.

12:45

Default images

To je uticalo i na povećanje broja beskućnika.

Gradonačelnik Atine Jorgos Kaminis kaže da se broj beskućnika u gradu povećao za 20 procenata, a broj korisnika narodne kuhinje za 15 odsto.

"Mi svake nedelje širom zemlje besplatno podelimo 250.000 obroka građanima koje je pogodila ekonomska kriza", izjavio je Hrisostomos Simonidis, iz crkvenog fonda za pomoć siromašnima. Narodne kuhinje za siromašne građane organizuju i opštinske vlasti i Grčka pravoslavna crkva. U Grčkoj je, prema zvaničnim podacima, za godinu dana posao izgubilo 320.000 građana.

U vodećim sindikatima upozoravaju da će se ekonomska kriza nastaviti i u idućoj godini i da će stopa nezaposlenosti dostići 20 procenata. Na udaru su pre svih mladi. To je izazvalo talas štrajkova koji se održavaju gotovo svakodnevno.

Prema zvaničnim podacima, u Grčkoj trenutno ima 878.000 nezaposlenih, mada se veruje da je taj broj još veći pošto evidencija nije precizna. Pored javnog sektora kriza je najteže pogodila porodični biznis, što potvrđuje sve veći broj zatvorenih prodavnica i zanatskih radnji u Atini i drugim gradovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: