Britanci se plaše Balkana i Putina

Nijedna zemlja ne može da se brani, ako bankrotira, nedavne su reči britanskog načelnika Generalštaba, generala ser Dejvida Ričardsa.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 18.12.2011.

19:51

Default images

Po njemu, najveći strateški rizik s kojim se suočava Ujedinjeno Kraljevstvo je ekonomski, a ne vojni.

Drugim rečima - odbrambena strategija Londona je da, pre svega, zadrži najviši, AAA kreditni rejting - bez toga, neće sebi moći da priušti vojsku kakva mu treba.

Londonski “Dejli telegraf” komentariše da je, zbog krize u evrozoni, “moguć povratak stvarne nesigurnosti na evropski kontinent”. Ako evro ne bude spasen, proriču, nastaće haos po čitavoj južnoj Evropi.

“Procvetaće” nekontrolisane migracije, kao i organizovani kriminal, biće manje novca “da se spreči rast nesigurnosti na Balkanu”, kao i “da neki Vladimir Putin proverava gde su zaista ‘crvene linije’ NATO”.

Inače, veto koji je britanski premijer Dejvid Kameron stavio na ugovor nakon samita EU u njegovoj domovini je doživeo različite reakcije. Neki kažu da to Britance tera u izolaciju, dok drugi tvrde da je Kameron time hteo da zaštiti finansijski sistem zemlje.

Govoreći o uticaju koji bi na Britaniju mogao da ima postavljeni veto, ekonomski stručnjak Džo Lajnam piše da treba imati u vidu da evropsko tržište okuplja 500 miliona stanovnika i da jamči četiri fundamentalne slobode za zemlje i kompanije unutar EU - slobodno trgovanje dobrima, radnom snagom, uslugama i kapitalom.

Malo se ko dosad gore navedenim okoristio kao Britanija, konstuje Lajnam i kaže da ništa što se dogodilo na samitu u Briselu neće to promeniti, napominjući da se posledice za Britaniju u ovom slučaju još uvek ne mogu prognozirati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: