Petrović odlučan, marže 10 odsto

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović predstavnicima trgovinskih lanaca predložio da se marže na osnovne životne namirnice ograniče na 10 odsto.

Izvor: Blic

Subota, 17.12.2011.

15:46

Default images

Kako trgovci nisu pristali na taj predlog, Vlada će do kraja ove godine doneti uredbu kojom će marže na šećer, brašno, mleko, meso i ulje ipak biti ograničene.

“ Ministar je trgovcima predložio da ograniče marže na 10 odsto, što je među njima izazvalo komešanje. Neki od njih su prokomentarisali kako to nije u skladu s tržišnom ekonomijom i pitali da li to znači da država sprema neku uredbu po tom pitanju. On im je na uzvratio da ih je upozorio”, priča izvor koji je prisustvovao ovom sastanku. Isti izvor dodaje da im je ministar poručio da više neće moći da šire maloprodajne mreže na račun zarada koje ostvaruju na osnovnim životnim namirnicama.

Poslednja istraživanja pokazuju da marže u Srbiji u proseku iznose 23 odsto.

Za razliku od Srbije, marže se, kaže ekonomista Dragovan Milićević, u evropskim zemljama kreću najviše do 10 odsto.

"Francuski lanac „Karfur“ obračunava marže od 0,5 odsto, američki „Volmart“ 3,6, a britanski „Tesko“ 4,1 odsto. Ovi lanci imaju ogromne promete, broj kupaca i realizaciju i ne bi ni mogli da se uklope u veće marže" , kaže Milićević.

Ovo potvrđuje i Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača, koji kaže da čak u susednim zemljama marže na osnovne životne namirnice ne prelaze 10 odsto.

On tvrdi da se u Srbiji marže kreću i do 40 odsto i dodaje da je ograničavanje marži administrativnim putem nešto najgore što država može da uradi, ali primer da se na ovaj način trgovci mogu dovesti u red imamo u Republici Srpskoj, gde su marže uredbom propisane na osam odsto .

Papović i dodaje da princip slobodnog tržišta, formiranja cena i tržišnog poslovanja može da važi samo za one koji znaju šta je konkurencija. Naši trgovci, kaže, to ne znaju jer kartelski dogovaraju cene i deru građane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: