"Petrohemiji je država maćeha"

Za dug „Petrohemije Pančevo" od 250 miliona evra kriv je maćehinski odnos države prema ovom kompleksu, smatra direktor „Petrohemije Pančevo" Saša Pavlov.

Izvor: B92

Subota, 17.12.2011.

15:40

Default images

Pavlov kaže da država nije uspela da shvati značaj “Petrohemije” dugi niz godina, pa je šansa da “Petrohemija” bude privatizovana kada i NIS propuštena.

“Najveća greška je tu načinjena. Prosto je neverovatno da se dozvolila privatizacija rafinerije bez „Petrohemije", koja može da radi samo kao deo rafinerije, jer koristi primarni benzin kao osnovnu sirovinu. Dakle, strategija ravna katastrofi “ , ilustruje Pavlov. Posle toga, „Petrohemija" je vodila „krvave pregovore" sa državom i ruskim predstavnicima NIS-a, i tek nedavno uspela da ugovori stratešku saradnju.

Iako priznaje da se dugovi “Petrohemije” nagomilavaju i sada iznose 250 miliona evra, Pavlov ističe da ovo preduzeće do 1992. uspešno poslovalo.

Problemi su nastali i tokom bombardovanja 1999. godine kada je uništeno 50 odsto proizvodnje “Petrohemije” , te da od tada Petrohemija posluje sa gubitkom.

Ipak, kompanija je zabeležila najveće gubitke 2009. godine kada je minus kompanije prevazišao njenu vrednost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: