SB: Srbiji 340 miliona dolara

Svetska banka nastaviće podršku Srbiji u naredne četiri godine, a sledeće dve godine Srbiji će biti dostupno 340 miliona američkih dolara.

Izvor: B92

Petak, 16.12.2011.

14:56

Default images

Taj novac će biti dostupan iz sredstava Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), saopštila je kancelarija Svetske banke u Srbiji.

Odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio je novu Strategiju partnerstva za Srbiju za period od 2012. godine do 2015. godine, navodi se u saopštenju. "Grupa Svetska banka podržaće reformske napore u Srbiji u dve oblasti, jačanju konkurentnosti srpske privrede i povećanju efikasnosti u socijalnim sektorima", navela je Svetska banka.

U prve dve godine Srbiji će biti na raspolaganju 340 miliona američkih dolara iz sredstava IBRD, dok Međunarodna finansijska korporacija (IFC) planira da uloži između 600 milion i 800 miliona američkih dolara u privatni sektor u narednom četvorogodišnjem periodu.

Svetska banka će u toku narednih 18 meseci razmotriti da poveća sredstva namenjena budžetu za još 200 miliona američkih dolara, ako ekonomske turbulencije u evrozoni budu ozbiljno uticale na Srbiju i ukoliko Srbija nastavi da održava snažan program reformi i da vodi odgovornu makroekonomsku politiku.

Program Međunarodne banke za obnovu i razvoj biće usredsređen na manji broj krupnijih investicija i na budžetsku podršku kroz takozvane zajmove za razvojnu politiku.

Gotovo celokupna pomoć biće usmerena kao podrška naporima Srbije u pravcu pristupanja EU. Banka će nastaviti da proširuje inovativna partnerstva sa Evropskom komisijom, evropskim finansijskim institucijama i bilateralnim donatorima, piše u saopštenju.

Svetska banka u Srbiji finansira 14 projekata vrednih oko 1,2 milijardi američkih dolara i administrira devet donacija od oko 20 miliona američkih dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: