Kriza, a banke "dobre" 250 mil. EUR

Banke u Srbiji su u prvih devet meseci imale dobitak pre oporezivanja od 25,1 milijardi dinara, što je 21,2 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Izvor: B92

Petak, 16.12.2011.

13:44

Default images

Kako je objavila Narodna banka Srbije, u odnosu na prethodno tromesečje, broj banaka koji je poslovao sa gubitkom je povećan za jedan i na kraju septembra iznosi 10.

Banke sa gubitkom pre oporezivanja čine nešto veći procenat ukupne aktive u odnosu na prethodni period, odnosno 17,8 odsto aktive sektora. Ukupna (neto) aktiva bankarskog sektora Srbije na kraju trećeg tromesečja 2011. godine iznosila je 2.538,3 milijardi dinara i porasla je za 4,8 milijardi od početka godine.

Sa ukupnom aktivom od 371 milijardi dinara i učešćem od 14,6 odsto u ukupnoj aktivi bankarskog sektora, "Banka Inteza" predstavlja najveću banku u bankarskom sistemu Srbije. Za njom sledi "Komercijalna banka" sa 259 milijardi dinara aktive i učešćem od 10,2 odsto.

U odnosu na prethodno tromesečje došlo je do manjih promena u redosledu najvećih deset banaka. "Eurobank EFG" je sa petog mesta došla na šesto, dok je "Sosijete ženeral" dospela sa šestog na peto mesto.

"Alfa banka" je sa devetog mesta došla na deseto, dok je "Vojvođanska banka", koja se na kraju juna nalazila na desetom, na kraju septembra zauzela deveto mesto.

U bankarskom sektoru Srbije na kraju trećeg tromesečja 2011. godine ukupno poslovalo 33 banke, koje zapošljavaju 29.644 ljudi.

Od ukupnog broja banaka, 21 banka se nalazi u vlasništvu stranih lica, dok se 12 banaka nalazi u vlasništvu domaćih lica - osam u vlasništvu države kao većinskog ili najvećeg pojedinačnog akcionara i četiri banke u vlasništvu privatnih lica.
Domaće banke u vlasništvu države i privatnih lica na kraju septembra ove godine učestvuju sa 15 odsto u dobitku sektora, sa 27 odsto u ukupnoj aktivi, sa 28 odsto u ukupnom kapitalu, kao i sa 30 odsto u broju zaposlenih. Najznačajnije strane banke po učešću u ukupnoj aktivi sektora potiču iz Italije i Austrije sa 22 odsto i 18 odsto ukupnog učešća, respektivno. Sledi Grčka sa 16 odsto, Francuska sa devet odsto i sve ostale zemlje sa ukupno osam odsto učešća. Strane banke potiču od bankarskih grupacija iz 11 država.

Trend smanjenja broja zaposlenih u bankarskom sektoru Srbije, koji je započeo tokom 2009. godine, a prvi put je zaustavljen na kraju prvog tromesečja ove godine, se nastavlja.

Broj zaposlenih u odnosu na kraj juna je smanjen za 281, dok je od početka godine smanjen za 243.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: