Vojska traži ponude za nove avione

Vojska Srbije će u 2012. godini uputiti zahtev stranim kompanijama da dostave ponude za nabavku novih aviona.

Izvor: B92

Petak, 16.12.2011.

12:25

Default images

To je za magazin Odbrana najavio komandant Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane brigadni general Ranko Živak.

"U toku 201. i 2011. godine izrađena je prethodna analiza za opremenje višenamenskim borbenim avionom koja će u toku decembra biti razmatrana na sednici Glavnog vojnoekonomskog saveta", rekao je Živak.

On je istakao da će, u skladu sa dugoročnim planom razvoja sistema odbrane i pravilnikom koji definiše opremanje, u toku 2012. godine za sve avione koji su ispunili taktičko-tehničke zahteve biti upućen zahtev za ponudu".

"Nabavka tako složenog i skupog sredstva je dug proces koji ima svoju taktičko-tehničku, ekonomsku i, naravno, političku dimenziju", rekao je Živak.

Najpoznatiji svetski proizvođači aviona iz Rusije, Kine i SAD predstavili su tokom 2010. godine zvaničnicima srpskog vojnog vazduhoplovstva karakteristike svojih letelica - "mig", "fantom" i "j".

Vojno vazduhoplovstvo u svom sastavu sada ima avione "mig -29" i "mig 21", kao i letilice domaće proizvodnje, nižih borbenih karakteristika "galeb", "orao", i "lasta".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: